La pluja i la polèmica amenacen la cerimònia dels premis Oscar

Jorge Drexler ha estat vetat a la gala de lliurament dels guardons

TW
0

Els organitzadors de la 77a edició dels Oscar donaven ahir els últims tocs a una celebració que tindrà lloc aquesta matinada, a recer de les polèmiques i pluges. «Tenim plans per a tot», afirmà el productor de la vetllada, Gil Cates, que es troba al capdavant d'un equip de 1.600 persones encarregades de transformar el teatre Kodak de Los Angeles per a la gran festa del cine.

Una cerimònia que aquest any navega entre l'amenaça d'una nova tempesta, que manté protegides amb plàstic tant la catifa vermella com l'accés al teatre Kodak, i la polèmica que ha aixecat l'absència a l'escenari del cantant uruguaià Jorge Drexler, compositor i candidat a l'Oscar per la seva cançó A l'altre costat del riu, que serà interpretada a duet per Antonio Banderas i Carlos Santana.

Segons Walter Salles, director de la pel·lícula Diaris de motocicleta, a la qual pertany el tema, l'absència de Drexler respon a una «decisió unilateral dels productors de televisió de l'emissió de l'Oscar», que qualificà d'«inacceptable». Tastis va posar al mal temps bona cara i, a més d'acceptar la responsabilitat, va defensar la seva elecció com la millor decisió artística, matisant que «No vam utilitzar criteris polítics o d'origen».

Els trons d'altres polèmiques, com l'elecció del controvertit humorista Chris Rock per fer de mestre de cerimònies, van sonar encara més llunyans. «Chris té el més bon sentit de l'humor i mai t'ho has de prendre seriosament», va advertir aquells que estan donant molta importància als comentaris despectius de Rock sobre els Oscar. «El que necessites en una cosa així és algú amb gran capacitat d'improvisació», va afegir.

Aquesta habilitat solucionarà els problemes que puguin sorgir en una vetllada que vol ser destrossadora fins i tot en el seu format, lliurant per primera vegada alguns dels guardons al pati de butaques. Una mica «graciós i diferent», en opinió del perruquer espanyol Manuel García, aspirant al costat de Jo Allen a l'Oscar al millor maquillatge per Mar adentro.

Una altra de les fórmules assajades és la de tenir els cinc aspirants a l'escenari encara que el premi recaigui tan sols en un d'ells, «una manera de fer l'espectacle més interessant en lloc d'esperar al que véngui de la fila 30 o 40», va dir Cates. Malgrat tots els canvis, hi ha coses que no canvien. «Els actors rebran el premi a la manera convencional», va recapitular Cates.