Quasi tretze anys després que la cimera de la Terra de Río de Janeiro demanàs una estrategia global per als desafiaments mediambientals del món, avui entra en vigor en 141 països un dels instruments bàsics d'aquesta estratègia, el Protocol de Kyoto per a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Els països signants, entre els quals no es troben els EUA, el país més contaminador del planeta, ni Austràlia, se comprometen a reduir l'emissió d'aquest tipus de gasos. La reducció prevista entre 2008 i 2012 és a nivell global d'un 5,2 per cent per sota dels resultats de 1990, amb la qual cosa quedarà controlat, segons els experts, l'impacte de l'agent més directament implicat en l'encalentiment global del planeta.
A la UE li correspon una reducció del vuit per cent i, segons el repartiment intern de quotes entre els socis, Espanya pot augmentar les seves emissions un 15 per cent. Per arribar fins aquí, el Protocol, negociat en 1997 en aquesta ciutat japonesa, ha ensopegat amb nombrosos obstacles, el més gran a la primavera de 2001, quan el nou president d'Estats Units, George W. Bush, va anunciar que el seu país no ratificaria l'instrument, pel bé de la competitivitat de les seves empreses.
Entre els grans reptes de Kyoto es troben els gegants com la Xina o l'Índia, que han ratificat el Protocol però que de moment, com a països emergents, no estan obligats a reduir emissions i poden continuar augmentant segons el seu desenvolupament econòmic.
El protocol intentarà posar fre a l'alça de les temperatures quasi unànimement atribuïdes a les emissions de gasos d'efecte hivernacle produïdes per l'acció de l'home i que poden significar més sequies i inundacions, l'elevació del nivell del mar i l'extinció de milers d'espècies per a l'any 2100. Tot i així, fins i tot entre els que donen suport al pacte, que avui se celebrarà a aquesta ciutat japonesa, falta entusiasme. Les Nacions Unides diuen que la lluita del canvi climàtic serà una feina llarga i difícil. «Kyoto és sense dubte només la primera passa», digué Klaus Toepfer, responsable del Programa Ambiental de l'ONU. «Haurem de fer més coses per combatre aquest ràpid increment de les temperatures al planeta. Serà una feina difícil. Però si se calcula el cost d'actuar contra el de no actuar se veurà que aquest és el millor benefici per inversió que se pugui tenir», assegurà convençut.
Kyoto estableix legalment objectius vinculants per retallar les emissions de gasos de les nacions riques, principalment el diòxid de carboni emès per la combustió de material fòssil en plantes elèctriques, fàbriques i vehicles.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.