El Far reedita les «Islas Baleares» de Piferrer i Josep Maria Quadrado

Es tracta d'una joia de bibliòfil que reprodueix l'original del 1888

TW
0


Imaginin el carrer de la carrera de San Jerónimo de Madrid. Una llibreria de vell. Olor de pols, de pàtina del temps. Un mallorquí afectat per una malaltia que té de cada vegada a més gent, però que està definida com a afició, la bibliofília, demana per obres relacionades amb les Illes Balears. Hores de discussió i regateig i apassionament i el pagament de 360 euros més tard, el mallorquí, Antoni González, surt amb un llibre a les seves mans i més content que un gínjol. Un any i mig més tard Islas Baleares, de Pau Piferrer i Josep Maria Quadrado, és reeditat per El Far de les Crestes amb el suport del Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears.

«No es pot dir que sigui un facsímil, sinó una nova edició del mateix text. Cada plana ha estat picada de nou, amb la dificultat afegida d'adaptar-se a l'ortografia espanyola del moment», va explicar ahir González durant la presentació. Aquesta ha estat una de les dificultats d'editar aquest llibre, però n'hi ha hagut d'altres. «La impressió s'ha hagut de fer a Barcelona i hi ha hagut una tasca important per poder recuperar les il·lustracions que l'acompanyaven». El director insular de Cultura, Guillem Ginard, va destacar «la meravellosa edició que s'ha fet» i va lloar la figura dels dos autors i, especialment, la relació de Quadrado amb el Consell de Mallorca (va ser arxiver de la Diputació). Ginard va explicar que «estam encantats que amb el nostre suport s'hagi pogut publicar aquest llibre, que és una petita joia».

L'obra, que té més de 1.400 pàgines, va veure la llum en la seva primera versió el 1888. Josep Maria Quadrado havia preparat la redacció per a la sèrie España, su geografía, sus paisajes y sus monumentos aprofitant el material recopilat el 1841 per Pau Piferrer, i a aquella època es remunta el llibre. L'original que va trobar González a Madrid va pertànyer a la biblioteca del marquès de Monistrol.

L'editor va explicar que «aquest serà el primer volum de la col·lecció Els bibliòfils de les Illes Balears, que neix amb la intenció de publicar aquelles obres que tenen un interès singular. Nosaltres creim que aquests llibres són un objecte de valor que s'ha de recuperar. Per nosaltres ha estat com fer una desena de llibres».

Pel que fa a cada una de les tasques fetes pels dos escriptors, aquestes estan ben delimitades. Pau Piferrer va fer els texts referits a Mallorca fins al segle XIV i els referits a alguns monuments i pobles, mentre que Quadrado va escriure la resta i va dur el pes del volum.

Per la seva banda, la directora general de Cultura, Catalina Sureda, va indicar que «el llibre és del tot extraordinari i és molt important per entendre la història de les Illes Balears. Jo, a més a més del text, voldria ressaltar la importància de les làmines, que mostren com era la Mallorca de l'època. És molt important que aquest llibre ara torni a estar a l'abast dels ciutadans, per això crec que avui ens podem felicitar de poder tenir a l'abast aquesta meravella».