El Mar i Terra continua en ruïnes 3 anys després de la seva compra

L'Ajuntament tampoc no preveu actuar a l'immoble aquest any 2005

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
«Estat de conservació: ruïna en potència». Aquesta és l'avaluació amb la qual es valora en la fitxa tècnica l'estat de l'immoble que ocupava el desaparegut Teatre Mar i Terra, que l'Ajuntament de Palma adquirí per 1.353.000 euros amb l'objectiu de frenar aquest deteriorament i de recuperar per a la ciutat l'emblemàtic escenari. Ahir, dia 13 de febrer, es compliren tres anys de l'adquisició de l'edifici i, lluny de materialitzar-s'hi cap projecte, el seu estat de «ruïna» encara s'ha accentuat més. Però, tot i la degradació acusada que afecta aquest espai, l'equip de govern municipal no té previst, almanco enguany, desenvolupar-hi cap actuació d'urgència.

La regidora d'Infraestructures, Rosa Arregui, confirmava a aquest diari, a través del gabinet de premsa de Cort, que no s'ha redactat encara cap pla específic que prevegi la rehabilitació de l'immoble que s'ubica a les parcel·les 89 i 91 del carrer de Sant Magí a Palma. Les mateixes fonts indicaren que, amb tota probabilitat, durant aquest exercici tampoc no es treballarà en el projecte, tot i que apareixia com una de les realitzacions destacades en el programa electoral de l'actual equip de batlia.

En opinió del departament dirigit per Arregui, la màxima prioritat és la rehabilitació del casal Balaguer -un altre projecte am un retard important-, que no avança per «problemes de finançament» que tampoc no han volgut ser aclarits pels responsables d'àrea.

Els partits de l'oposició a Cort ja han denunciat en diverses ocasions aquest immobilisme, indicant la necessarietat i la urgència d'executar el pla de reforma integral del Mar i Terra. De fet, la darrera vegada que es debaté aquesta qüestió en el ple de l'Ajuntament, fou el 24 de juny del 2004, a proposta del PSM.

Pere Muñoz, portaveu dels nacionalistes a Cort, defensà la necessitat de començar tot d'una la reforma de l'immoble per posar-lo al servei dels ciutadans de Santa Catalina, es Jonquet i, en general, de tot Palma, tenint en compte la manca d'infraestructures culturals municipals de la ciutat.

La proposta del PSM rebé el suport de la resta de formacions de l'oposició, el PSOE i EU-Els Verds, però al final no pogué anar endavant per la majoria de vots en contra dels populars.

Fa més poc, el PSM tornava a mostrar la seva disconformitat amb la manera d'actuar del govern consistorial abstenint-se en la votació dels pressuposts del 2005. El partit nacionalista assenyalava «la importància i la urgència d'incloure una partida per desenvolupar la iniciativa de reforma del teatre, amb un termini d'execució per poder iniciar les obres el 2006».

Mentre el debat es troba encara ara paralitzat, el que no es pot obviar és que l'espai continua sotmès al seu procés de deteriorament.

S'ha de recordar que el Teatre Mar i Terra, primer edifici important vinculat a l'oci sorgit a la ciutat, figura en eCatàleg de protecció d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisagístic de Palma, amb un nivell de protecció A, la màxima que s'atorga.

El projecte de l'edifici, construït pel mestre d'obres Josep Segura, data del 1898 i respon a un estil eclèctic, que mescla elements classicistes i del neoàrab. Precisament, d'aquesta darrera tendència, se'n conserva un cos adossat a un costat de l'immoble.