Declarada BIC la Penya Roja d'Alcúdia, única talaia fortificada de l'illa

La talaia serví per defensar Pollença i Alcúdia dels «enemics infidels»

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El Grup per a l'Estudi de les Fortificacions de les Balears (GEFB) ha aconseguit la protecció com a Bé d'Interès Cultural (BIC) de l'únic reducte fortificat de Mallorca. Es tracta de la Penya Roja, a Alcúdia, una talaia a 316 metres sobre el nivell del mar que, aprofitant l'orografia del terreny i amb construccions artificials era inexpugnable per terra i no detectable des del mar. Des d'ella es permetia el control estratègic de les badies de Pollença i Alcúdia, i es protegia de «l'enemic infidel» les caletes de cap Pinar.

Ens situam a començaments del segle XVII. El 1603, d'acord amb un projecte del matemàtic Joan Baptista Binimelis, el virrei Ferran de Sanoguera mana construir el reducte. La història començà amb un torrer, Rafael Mesquida i un sacre de bronze. Amb el temps, aquest element d'artilleria seria subtituït per un canó de gàlib a sis, una màquina que per pujar-la, «tot i l'ajuda d'animals es degué trigar mesos», apuntava ahir Àngel Aparicio, membre del GEFB. Aquest canó de ferro ha estat restaurat. Amb el temps i la desaparició del cos dels torrers l'any 1867, passà a ser ocupat pels «dragones» i posteriorment pels carabiners.

El conjunt de construccions és, d'acord amb el GEFB força important permetent fins i tot que «en un moment donat de setge a la zona poder sobreviure bastants de dies». Es compon, a grans trets, d'una caseta, un aljub amb un sistema de recollida de pluvials i filtració de recursos hídrics per subministrar aigua als animals, un forn per fer pa, un magatzem per a munició, un altre per a queviures de grans dimensions... i un forn de bala roja. Aquesta darrera construcció és única a Mallorca.

Aparicio explicà que «era un forn que servia per encalentir les bales al foc fins a fer-les incandescents i en llançar-les al vaixell provocar foc». A més d'aquest forn només es té coneixement documental de l'existència d'un altre similar que estava al baluard del Príncep de Palma. Sembla que aquest forn mai no fou emprat, segons experts consultats pel GEFB.

L'any 1949 aquesta zona no es va incloure al catàleg genèric de protecció dels castells espanyols. Ara, en base a documentació diversa de l'Arxiu d'Alcúdia i del Regne de Mallorca recopilada pel GEFB Patrimoni ha aprovat l'expedient. El GEFB ha investigat durant nou anys sobre aquest reducte. Un treball que recentment ha sortit publicat en un volum signat per Àngel Aparicio.