Només el 54% dels adults de les Illes Balears mantenen el seu hàbit lector

Els ciutadans de la comunitat llegeixen menys que els de la resta de l'Estat espanyol

TW
0

S.BENNASAR/ EFE. Palma.
Només el 54% dels habitants de les Illes Balears tenen l'hàbit de lectura i practiquen l'activitat. Així es desprèn de les dades del baròmetre de lectura i compra de llibres preparat per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, que mostra que els ciutadans de les Illes estan per davall de la mitjana estatal en aquest aspecte (situada en el 55%), però allunyats en més de deu punts dels ciutadans de Madrid, que són els que lideren el rànquing de lectors amb un total del 64% de la seva població adulta major de 14 anys.

El baròmetre també reflecteix un augment de lectors generalitzat a tot l'Estat espanyol, però encara molt allunyat de les mitjanes que es manegen en els països del Nord d'Europa, on els índexs de lectura són molt més elevats i el model a aconseguir. En aquesta tendència a l'alça també hi ha les Illes Balears, on s'ha passat del 51 al 54% de la població adulta com a lectora en tres anys.

L'estudi dels editors també assenyala que els darrers llocs de la llista són per a la Comunitat Valenciana i per a Andalusia, on només el 51% de la població es declara com a lectora (veure el gràfic adjunt).

Aquestes dades varen ser valorades ahir per a Diari de Balears pel president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, que explicà que «una de les possibles causes seria la nostra societat s'ha construït de forma molt ràpida per gent venguda de molts de llocs. En trenta anys ha crescut molt de pressa i no s'han pogut assimilar determinats valors».

Segons ell, les culpes no s'han de cercar solament a l'escola. «De totes maneres, jo crec que allà s'hauria d'ensenyar únicament a llegir bé i per això s'han de tenir mètodes que serveixin per entrar a la lectoescriptura amb alegria pels infants, que no sigui traumatitzant».

Manila apunta també que «el nombre de lectors és molt baix en comparació amb el nombre de gent que sap llegir, amb la qual cosa hem de pensar que malgastam molts esforços per ensenyar a llegir la gent, és a dir, els ensenyam una cosa que no fan servir, per tant hem de concentrar-nos en el procés de construcció del lector, i aquí és on ens hem d'implicar tots, totes les institucions».

La presidenta dels escriptors, Antònia Vicens, va destacar que «desgraciadament la societat mallorquina no ha llegit mai, mai no s'ha educat la seva població i això és el que s'ha de fer, fomentar la cultura de base».