Giralt-Miracle obre a Palma el debat sobre la futura vocació dels museus

L'historiador de l'art ofereix avui una conferència al Museu Es Baluard

TW
0

NURIA ABAD.Palma.
L'historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle, especialment conegut per haver comissariat l'Any Internacional Gaudí i dirigit el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, imparteix avui, al Museu Es Baluard, la conferència Explosió i implosió dels museus d'art contemporani. Aquesta xerrada, emmarcada dins els actes que commemoren el primer aniversari del centre, començarà a les 19 hores.

El fet que a Espanya s'hagin inaugurat a finals del segle XX i principis del XXI una vintena de museus dedicats a l'art més actual és observat per Giralt-Miracle com «una cosa inaudita, que preocupa i interessa en l'epicentre de la reflexió sobre art i cultura de la nostra societat».

Aquesta nova realitat suposa, segons l'expert, «un xoc entre la vocació historicista i arqueològica dels centres museístics i la seva necessitat de donar cabuda a una creació artística mutant basada en nous llenguatges, comportaments i tecnologies». Per això, apunta que «els museus dedicats a l'art contemporani han de ser espais polivalents i hàbils, amb activitats dinàmiques que integrin el públic».

En aquest context, parafrasejant Teodor Adorno, Giralt-Miracle assenyala que «entre museu i mausoleu, només hi ha tres lletres de diferència». En opinió del crític d'art, «avui, el mausoleu ha perdut la seva raó de ser, perquè un museu a més de conservar la seva col·lecció ha d'adoptar altres alternatives i, d'aquesta manera, convertir-se en un centre d'exposicions temporals que sumin noves tendències, com performances, happenings i l'art tecnològic», afirmà.