JOANA NICOLAU.Palma.
L'obsessió per transformar la realitat en màgia és un dels eixos recurrents en l'obra de Brossa. Hereu del surrealisme i fundador de Dau al Set, no és casualitat l'interès del poeta per l'atzar, els jocs, l'il·lusionisme i, en definitiva, tot allò que trencàs les lleis de la ciència. Avui, a partir de les 21.00 hores a la sala Aljub, el mag Hausson oferirà una mostra de manipulació de la realitat a través del filtre de Joan Brossa.
Amb el títol de Poemància el mag Hausson, amic personal i estret col·laborador de Brossa, conduirà l'espectacle. Un muntatge que, segons digué, «no és un espectacle de màgia corrent», sinó «un espectacle en el qual es combinen accions de poesia escènica creades especialment pel poeta amb números propis de manipulació a l'estil del cabaret anglès i que té en l'il·lusionisme la seva part més important».
Elements de l'òrbita brossiana com ara les anelles xineses, els paraigües, les bolles de billar, les cartes... seran els objectes símbol per manipular la realitat. Serà en una successió d'escenes que formaran un tot «en un codi similar al del cinema». La funció, com no podia ser d'altra manera, en estar tocada per la mà de Brossa, inclourà més d'una sorpresa. Com digué el mag Hausson, «Brossa coneixia la manera de pensar de la gent i la gent sabia com acabaven els jocs de màgia. Per aquest motiu canviava el sentit dels números per oferir sensacions poètiques... ímputs que provocassin reaccions... que fessin pensar la gent».
S'ha de destacar que Brossa era aficionat als jocs de mans. Tot i així, no és té constància fidedigna que mai no hagués actuat per a un públic. Ahir, el mag Hausson recordà, sense confirmar-ho, «la possibilitat que Brossa, disfressat de xinès, actuàs en determinats espais amb un repertori de jocs d'estil oriental durant la guerra». Sigui com sigui, Brossa sabé copsar l'essència de l'il·lusionisme i la seva atracció per aquest art es veié reflectida en nombroses ocasions en el seu vessant poètic i d'artista plàstic. «Fins i tot dedicà un poema al mag Fumanxú, per qui sentia una gran admiració», rememorà ahir el mag Hausson.
L'espectacle, d'aproximadament quaranta minuts de durada, tendrà l'aforament limitat per a poc més de dos centenars de persones. Tot i així, s'instal·laran pantalles als envelats habilitats a les terrasses del Museu perquè pugui ser seguit pel públic assistent a la inauguració. En aquests envelats, a partir de les 22.00 hores actuarà el quartet de jazz de qui fou saxofonista dels Dire Straits, entre d'altres formacions internacionals, Molly Duncan.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.