La seva tasca creativa ha estat la més damnificada. La poesia que s'escola per les seves planes, fins i tot en els texts en prosa, necessita la pau de la seva casa, però així i tot continua agafant notes incansablement i acumulant experiències i records de tot el món. El director de l'Institut Cervantes, César Antonio Molina, visità ahir el Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma,Es Baluard, i acumulà noves sensacions.
-Tenim les inauguracions de Sao Paulo, Istanbul, Praga i Sofia enguany, i després vendran les de Pequín, Xangai, Palerm, Tòquio i Nova Delhi, però sobre la taula hi ha molts altres projectes, tots basats en l'extensió de l'idioma. Així mateix destaquen les classes que feim de català, gallec i basc, que s'han impulsat gràcies als acords amb el Ramon Llull, l'Institut d'Estudis Baleàrics, l'Acadèmia Gallega i la basca. Estam immersos en el 400è aniversari d'El Quixot, en l'expansió al sud dels EUA, els set centres del Brasil...
-Ja hem col·laborat amb la mostra a Viena. Anteriorment mostràrem les ceràmiques de Picasso al Círculo de Bellas Artes i fa temps que col·laboram. Per descomptat que continuarem fent-ho en un futur immediat i podríem fer una selecció d'obres d'autors espanyols de la col·lecció i dur-los a les distintes seus que tenim. Hi ha algun projecte que s'està mirant i que es podria tancar aviat, perquè amb Es Baluard sempre és fàcil arribar a acords i nosaltres estam interessats que tothom cregui que el Cervantes és seu. Hem de col·laborar també amb fundacions, institucions i empreses, i amb Es Baluard, per suposat. Ara l'Institut també ha creat una fundació per recaptar milions d'euros i desenvolupar nou projectes. En cultura els pressuposts haurien de ser infinits.
-És fantàstic. Algunes de les obres ja les coneixia, perquè el senyor Pere A. Serra i jo som amics des de fa temps, per això puc dir que ha estat un acte de gran generositat el que ha fet aportant aquestes obres a la ciutadania, que ens permeten fer un recorregut tan important per l'art del segle XX. Que estiguin aquí exposades i no a casa seva és una generositat immensa que a Espanya quasi no abunda. Als Estats Units i a Anglaterra sí que hi ha alguns casos de mecenatge, però aquí no són corrents; és una sort immensa.
-Hi estic d'acord. Com que les nostres activitats eren a l'exterior no es coneixien gaire, semblava que no interessaven, però ara estam explicant-ho pertot arreu, perquè aquest és un institut de tothom, pagat amb els doblers de tots. Però també el que volem és que tota la societat ens ajudi una mica a treure la feina endavant.
-El rei, al darrer patronat, ens va dir que internet era molt important i que havíem de continuar amb aquesta tasca. El resultat és obvi. En deu dies, durant el Congrés de la Llengua, vàrem rebre més de dos milions de visites.
-L'Institut Cervantes continua en expansió, quins són els vostres projectes immediats?-Ja heu col·laborat amb el Museu Es Baluard amb la mostra de ceràmiques de Picasso feta a la seu de Viena. Hi ha cap altre projecte en marxa entre les dues entitats?-Què us ha semblat aquest museu, que acaba de complir un any?-La imatge que es tenia del Cervantes, fins ara, ens era molt llunyana...-Una feina, la del coneixement del centre, vertebrada amb una plana web molt elogiada...
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.