Ja és oficial. L'Institut d'Estudis Baleàrics podrà emprar les seus de l'Institut Cervantes a tot el món -en aquests moments 42- per desenvolupar-hi activitats de caràcter cultural i de promoció de la llengua pròpia de les Illes Balears. El director de la institució, César Antonio Molina, i el president de l'IEB, Gabriel Janer Manila, varen rubricar un conveni marc de col·laboració en presència del conseller de Cultura, Francesc Fiol.
Segons es pot llegir textualment en l'acord firmat per les dues parts: «L'Institut Cervantes, en funció de les disponibilitats dels seus centres i prèvia sol·licitud de l'Institut d'Estudis Baleàrics, podrà cedir espais als seus centres a l'exterior per a la realització d'activitats relacionades amb la difusió de la cultura balear organitzades per l'Institut d'Estudis Baleàrics o per aquest en col·laboració amb l'Institut Cervantes».
També es llegeix que «l'Institut Cervantes i l'Institut d'Estudis Baleàrics podran acordar la realització de programes que contribueixin a difondre la llengua catalana». Abans de rubricar el document, el conseller Fiol va especificar que «la signatura del conveni és prou important, perquè ens permet fer una passa molt important en la difusió de la nostra cultura a l'exterior».
Per la seva banda, el president Janer Manila va dir que «la signatura és molt important perquè significa poder tenir a l'abast totes les infraestructures del Cervantes arreu del món, i això és extraordinari». Janer també va ressaltar la importància que el conveni hagi estat firmat enguany, en el marc del 400è aniversari de la publicació de la primera part del Quixot.
El director Molina va explicar que «per nosaltres és una satisfacció poder signar aquest conveni perquè el Cervantes ha de ser la casa de tots i ens ha de representar a tots. Hi hem de ser tots, amb una llengua comuna i també totes les altres llengües, el català, l'euskera i el gallec, perquè el Cervantes el feim entre tots».
Segons el conveni, «l'Institut d'Estudis Baleàrics es coordinarà amb la Direcció de Cultura de la seu central de l'Institut Cervantes per estudiar la viabilitat per a la realització de les activitats culturals als seus centres. L'esmentada realització estarà supeditada a l'existència als centres de l'Institut Cervantes d'espais amb aquesta finalitat i sempre que les activitats no interfereixin en la programació acadèmica o cultural dels centres».
A la pràctica el que es pretén és crear una comissió per desenvolupar diferents projectes per realitzar arreu del món. La prioritat en aquests moments és estendre la cultura nostrada arreu d'Europa, i encara que hi ha diferents propostes de feina, encara no hi ha cap projecte concret.
El director Molina també va apuntar a la necessitat d'implicar les diferents institucions, empreses i fundacions en la projecció exterior de la cultura de les Illes. «La infraestructura ja hi és, només necessitam poder arribar-hi».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.