TW
0

Diu el Journal de Rouen que en aquells dies l'estafa ha pres característiques d'autèntic art. Les nombroses astúcies dels delinqüents cauen sobre la vida de mercaders i negociants dels pobles petits, que no per això manquen de riqueses domèstiques. Llegim: «Un home fatigat i angoixat arriba a una casa de camp, i es dirigeix a l'amo, senyor Pierre B: "No heu vist passar un carruatge de mercaderies? "No. "Sé que ha de venir per aquesta part i des de l'alba vaig corrent en la seva recerca; ven per quasi res gèneres de primera qualitat procedents de negocis en ruïna, i també de contraban... Us assegur que si ho puc trobar, segons el que he vist a casa dels que li han comprat, invertiré fins al darrer sou en l'adquisició de tals productes, doncs es podria dir que el venedor els dóna quasi de franc...»

La mateixa comèdia es representava a altres cases de la localitat i passada una hora llarga, arribava al carruatge. Aleshores, una vintena de famílies era víctima de la seva ignorància i credulitat. Això era el matí.

El capvespre l'esmentat senyor Pierre B. es trobava accidentalment a una llegua de ca seva i va veure com es repetia la maniobra.
La diferència, que el provocador o compare i el conductor del vehicle s'havien canviat els papers.
«Anant a un altre tema "segueix dient el Journal de Rouen" que els sembla a vostès el truc d'aquells industrials que, molt ben vestits i fingint-se miops, entren a casa d'un argenter o joier, demanen perles o diamants petits, i tot explicant que han de mirar les peces ben de prop, ja que no veuen res més enllà del seu nas, roben amb la llengua tots els diamantets o perletes que poden?

Aquests mateixos industrials van a la botiga d'un argenter, mercadegen alguns anells, agulles i altres joies de poc volum, i per poc que estigui distret el plater, deixen caure per terra un anell, per exemple. Al cap de pocs segons es presenta un pobre, que és el compare del lladre, demanant almoina. El delinqüent, que es fa l'home caritatiu, li tira una moneda que cau per terra. Amb l'excusa d'agafar la moneda, el fals pobre agafa també l'anell i tot fent una gran reverència desapareix. El joier queda aleshores ben arranjat».

Advertia també la premsa francesa que els robatoris mitjançant vi calent continuaven en el Borbonesat, la Borgonya i els voltants de Lió. La tàctica emprada pels raters és la següent: s'apropen al viatger quan aquest és a un hostal i li proposen de beure una bona glopada de vi per a refrescar-se, i llavors li ofereixen pagar un tassó de vi calent que ells mateixos preparen i dins del qual han posat una substància malèfica. Quan el viatger reprèn el camí, l'ataquen els vertígens. Marejat i sense forces, tot d'una que arriba a un bosc, o qualsevol altre indret deshabitat, li prenen tot el que porta. Aquesta mena de lladres té el seu nom: «endormeurs»...

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL