TW
0

Espelmes enceses en memòria de les víctimes que van morir a mans del règim alemany nazi en camps de concentració com el d'Auschwitz. Un acte simbòlic per «no oblidar el que va passar i dir mai més al genocidi». Compartint el mateix desig que Silvia Misgalov, un nombrós grup de persones pertenyents a la Comunitat Jueva de Mallorca es reunia a la sinagoga de Palma per commemorar el dia de l'holocaust i la prevenció dels crims contra la humanitat. Una efemèride que per decret tindrà lloc cada 27 de gener i que coincidí ahir amb el 60è aniversari de l'alliberament per tropes soviètiques d'Auschwitz, el major camp de concentració que establí l'Alemanya nazi per exterminar els jueus i altres persones que consideraven inferiors.

L'acte commemoratiu començà amb la lectura d'un memoràndum a cura del president de la Comunitat, Jacques Stern, i el vicepresident, Abraham Barchilon, en el qual es va fer una crida a la pau del món, al temps que s'advocà per la prevalència del bé en una societat plural com l'actual.

Aquest missatge arribava després de recordar que el poble jueu assentat al territori espanyol vivia «un moment molt emocionant» perquè, a la fi, després de 60 anys l'Estat «ha deixat de donar l'esquena a una realitat, ha deixat de ser cega i sorda», tal com apuntava Jacqueline Tobías, presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel.

S'ha de recordar que el Consell de Ministres, tal com quedà recollit al Butlletí Oficial de l'Estat, aprovà establir com adia oficial de la commemoració de l'Holocaust i la prevenció de crims contra la humanitat el 27 de gener. Per a la comunitat aquest fet és un reconeixement més «als que van ser torturats per l'enemic, però també pel silenci i la permissió del món», ja que «l'únic que necessita el mal per poder triomfar és que els homes bons no facin res», afirmaren.

A la lectura del memoràndum, li seguí l'ofici del rabí Schaul Friberg, que va viure un dels moments més emotius amb l'oració per les víctimes i la benedicció dels assistents.