El Solleric s'obre als grans mestres de l'art a través dels seus cartells

L'Espai Quatre també inaugura la primera mostra a l'Illa de Pitarch

TW
0

J.N.Palma.
El Casal Solleric renova la seva oferta expositiva. A més dels 27 projectes finalistes del premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert, guanyat per Nono Bandera amb la instal·lació El gigante, i que es mostren a la planta baixa i l'entresòl, la planta Noble i l'Espai Quatre inauguren avui a les 20.00 hores diferents propostes.

A la Planta Noble sota el títol de Grans mestres de l'art en el cartel s'exhibeix un gran recorregut de quasi dos-cents cartells creats per mestres de l'art i el cartellisme. El recorregut s'inicia a finals del segle XIX i l'epoca daurada dels cartells (fins a la I Guerra Mundial) amb obres de Tolouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Casas, Steinlen, Riquer i arriba fins als nostres dies amb creadors com ara Gordillo, Barceló, Mariné, Mompó, Chillida, Tàpies, Urculo... Signatures com ara les de Matisse, Gris, Kokoschka, Vasarely, Kandinsky, Raoul Dufy, Foujita, Léger, Braque, Picasso, Le Corbusier, Jean Cocteau, Chagall, Max Ernst, Man Ray, Picasso, Warhol, Miró i una llarga llista sense final són paleses també a la mostra a través dels diversos períodes en què s'estructura.

L'exposició, patrocinada per la CAM, integra la col·lecció de Joseluis Rupérez i permet seguir l'evolució del cartell i la seva vinculació amb els diferents moviments artístics com ara l'art nouveau, el cubisme, decó, surrealisme, el pop art... Un dels conceptes expositius incideix en l'anomenat affiche d'artiste, cartells que, més enllà de la seva funció publicitària, destaca pel prestigi atorgat per l'autor encara que aquest no estigui relacionat amb la comunicació gràfica.

S'ha de dir que aquesta mostra, tot i que menys completa, es va exhibir temps ençà a museus com ara el MOMA de Nova York o el Louvre de París. Arriba a Palma enmig de la seva itinerància per diverses ciutats espanyoles.

D'altra banda, l'Espai Quatre obre la primera exposició d'enguany amb un seguit d'originals treballs del català Jaume Pitarch que es presenten sota el títol de Les fleurs du Petit Ma, en referència al llibre de Baudelaire Les fleurs du ma. La mostra, comissariada per Neus Cortès, centra l'atenció en el domèstic i el mundà, tot revisant la forma en què les coses físiques que es mostren i la seva distruibució a l'espai poden ser ressò d'una realitat que no encaixa i desconcerta.

L'artista, marcat pel concepte de l'ordre com un desig de controlar la realitat, presenta des de vídeos, a curiosos objectes que no són el que semblen, a una estudiada instal·lació que, com la resta d'imaginatius elements desperten la curiositat. S'ha de destacar que aquest espai, caracteritzat per acollir les propostes més innovadores de l'art del moment, celebra enguany el seu cinquè aniversari.