El Museu Es Baluard incorpora a les seves sales els quadres de Sorolla i Sert

Les obres «Cala Sant Vicenç» i «Escena Mitològica» foren adquirides pel centre a Sotheby's

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
El Museu Es Baluard exhibeix des d'avui a les seves sales els quadres Cala Sant Vicenç (1919) de Joaquín Sorolla i Escena Mitológica (1912-1913) de Josep Maria Sert. Les dues obres que la Fundació Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma adquirí el passat mes de novembre a la casa de subhastes Sotheby's de Londres foren presentades ahir pels responsables de l'esmentada institució: el president, Pere A.Serra; i els patrons, Jaume Matas, Maria Antònia Munar i Rogelio Araújo, en representació del Govern, el Consell i l'Ajuntament de Palma respectivament. Membres del Comitè d'Adquisicions del Museu i Marie Claire Uberquoi, directora del centre, els acompanyaren.

L'obra del mestre valencià està concebuda en una època en què la pintura de l'artista està plenament consolidada. Sorolla recalà a l'Illa l'estiu del 1919 per descansar de l'execució del mural que li encarregà la Hispanic Society of America, en el qual treballà durant vuit anys. Aquest és el primer quadre de l'artista que Es Baluard incorpora a la seva col·lecció.

Precisament, va ser Uberquoi la que explicà que la incorporació d'aquestes obres, amb les quals el Museu ha augmentat els seus fons artístics, respon a un dels principals objectius del centre: «recuperar la història artística de les Illes».

Al costat de les dues teles, la directora va fer notar que tot i que les obres són pràcticament coetànies «representen dos estils ben distints». Així, el quadre de l'anomenat pintor de la llum, Joaquín Mir (1863-1923), és un oli sobre tela amb unes dimensions de 21,5 x 73 centímetres que el creador va concebre durant la seva estada a Mallorca el 1919. Aquesta tela s'adjudicà a Es Baluard per 311.963 euros imposts inclosos.

Uberquoi justificà per tres vegades la compra del quadre: «És una pintura emblemàtica i representativa de l'estil del creador; és una obra vinculada a Mallorca; i es tracta d'un dels darrers paisatges que Sorolla pintà del seu Mediterrani», enumerà. Quant a la temàtica i estil, la directora assenyalà que l'oli és un exemple de «la consideració que el pintor tenia de la natura com a model», que representa amb «un naturalisme molt elegant, en el qual destaca el tractament de la llum i del color blanc». Uberquoi precisà que aquest ús particular i el traç de la pincellada atorguen al quadre «una gran modernitat», afirmà.

D'altra banda, Escena Mitològica de Josep Maria Sert és un llenç executat entre el 1912 i el 1913, en el qual es representa Neptú. L'obra, que es vengué per 27.317 euros, formava part d'una sèrie decorativa per als interiors de Kent House, la residència de l'anterior propietari del quadre, sir Saxton Noble.

Per a Uborquoi, l'adquisició d'aquesta obra està justificada per la vinculació de l'artista català amb l'Illa. S'ha de recordar que Sert (1874-1945) fou l'artífex de la cúpula del Saló de música del Palau March. Els crítics coincideixen a afirmar que la pintura del muralista gaudeix de «dinamisme, invenció decorativa i, molt sovint, una força dramàtica que situen l'autor en un lloc destacat del món de la història de l'art».