L'MNAC exhibeix quinze talles de fusta considerades obres mestres del romànic

Les peces són úniques per la seva qualitat i es podran veure fins a finals de març

TW
0

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acull a partir d'avui i fins al 28 de març la mostra temporaObres mestres del romànic, escultures de la Vall de Boí en què exhibeix quinze talles romàniques que reuneix per primera vegada a Espanya les escultures que decoraven les esglésies dels Pirineus occidentals catalans i que són considerades «obres mestres».

Les quinze talles de fusta procedeixen de la vall de Boí, però també de la Vall d'Aran com és el cas de la deCrist de Mijaran. L'exposició també brindarà l'ocasió per veure al complet eDescendiment d'Erill la Val, amb un tema, la baixada de la creu, molt singular del romànic català.

EDescendiment d'Erill la Val -compost de set talles- és una de les obres més significatives de l'escultura medieval a Catalunya, per la seva qualitat i pel seu estat de conservació i va ser descobert en una expedició científica el 1907. Una altra de les peces destacades és una figura de Maria recuperada pel Musée National du Moyen Àge-Thermes de Cluny del mateix taller que eDescendiment d'Erill la Val i la localització de la qual es desconeixia des del 1929.

El director de l'MNAC, Eduard Carbonell, va recordar que aquesta és la primera exposició de la nova etapa després de la reinauguració del museu fa un mes i reuneix «obres mestres» del romànic europeu. L'exposició és fruit de la col·laboració entre l'MNAC, la Réunion des Musées Nationaux i el Musée National du Moyen Àge-Thermes de Cluny, a París, i que suposa la voluntat per part del MNAC d'establir «relacions internacionals».

Un dels comissaris de l'exposició i conservador de l'MNAC, Jordi Camps, va dir que aquesta és una «reunió excepcional» d'obres que «difícilment es tornaran a veure juntes» ja que provenen de diferents museus medievals. Les peces exposades vénen de l'MNAC mateix, del Museu Episcopal de Vic, el Fogg Art Museum de la Universitat de Harvard i el Musée National du Moyen Àge-Thermes de Cluny.