Surten a la llum unes troballes de 1.500 anys d'antiguitat a Mèxic

Descobreixen restes humanes de vuit teotihuacans del segle V

TW
0

Un grup d'arqueòlegs mexicans va descobrir restes humanes que daten del període clàssic teotihuacà (segles V i VI) al pendent sud del turó de Chapultepec, a Ciutat de Mèxic. De moment s'hi han trobat les restes de vuit individus, com també un mur i tassons que indiquen que en aquesta zona de l'actual capital mexicana van existir «unitats habitacionals» d'aquella civilització prehispànica.

Aquests havien trobat restes de ceràmica de l'esmentada cultura durant els treballs als banys de Moctezuma, on van descobrir el més important sistema hidràulic de la conca de Mèxic, pertanyent a la cultura mexicana. Les excavacions formen part d'un projecte que ha acompanyat el pla de restauració del bosc de Chapultepec, que s'inicià el 1998.

El descobriment de les restes va confirmar les hipòtesis sobre un possible assentament teotihuacà a la zona, que en les dècades de 1960 i 1970 van formular els arqueòlegs de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH).

L'any passat es va engegar el Projecte arqueològic Turó de Chapultepec, dependent del Museu Nacional d'Història, el qual va sorgir arran de la quantitat de vestigis que s'han localitzat al turó i en una part del bosc.

Amb aquestes troballes es durà a terme pròximament una exposició temporal al castell de Chapultepec, però a més a més s'ha planejat aixecar un museu que doni una explicació arqueològica del que han estat les distintes estapes d'ocupació en el bosc, un projecte que estarà llest en uns quatre anys.

Les més fructíferes excavacions duites a terme a la zona de moment es varen efectuar l'octubre del 2003, quan es va descobrir un mur de pedra i argila sobre una terrassa piconada, fet que va incicar que aquesta zona havia estat habitada per teotihuacans del període clàssic.