La sonda Huygens troba roques i litorals d'aigua gelada a Tità

Els científics estan sorpresos davant la inesperada descoberta

TW
0

REC.Darmstadt.
El primer cop d'ull a la superfície de Tità revela una inesperada barreja de terra gelada i líquid. Les primeres tres fotografies de Tità, van mostrar el que sembla ser grans roques de gel, canals de drenatge, costes i illes, el que va fer recordar als científics la Terra o Mart. «Crec que cap de nosaltres hauria esperat (...) aquesta classe de descobriment, però és molt coherent amb les sorpreses que vam tenir abans», digué Al Diaz de la NANSA. La missió de 3.000 milions d'euros denominada Cassini-Huygens, té l'objectiu d'estudiar Saturn, els seus anells, les seves llunes i la magnetósfera

. El desembre, Cassini, explorador de Saturn, es va separar d'Huygens per iniciar un viatge de tres setmanes cap a Tità, que va culminar divendres amb l'aterratge a la superfície d'aquella lluna. Huygens va trigar més de dues hores a travessar l'atmosfera, temps emprat per la sonda per recopilar informació, i posar-se sobre la superfície, quan començà a transmetre les dades recollides. Una de les fotografies mostra una vista similar a una presa a Mart, amb una gran esplanada oberta, amb objectes rocosos.

«Pensam que segurament siguin roques de silicat», va dir Marty Tomasko, enginyer d'un dels instruments emprats per al descens, en una transmissió de l'ESA des del seu centre d'operacions a Alemanya. «Potser podrien ser grans blocs de gel». Una altra fotografia mostrava canals de drenatge que els científics van dir que potser van transportar les fugues dels canons, mentre que una tercera recollia àrees brillants i taques negres. «Hi ha moltes reminiscències d'àrees que podrien estar inundades o ho han estat en una ocasió», va dir Tomasko.

Es creu que Tità té metà líquid i età a la seva superfície, però la forta manta de boira que cobreix la lluna va fer que fos difícil fer conjectures sobre el que l'Huygens es pot trobar quan comenci a investigar la superfície. Els científics van dir que havien tingut problemes a l'hora de recuperar les dades sobre el vent, però mantenen les esperances que la informació perduda pugui ser recuperada d'un altre estudi diferent.

Tità, que es creu que és l'única lluna en el sistema solar amb atmosfera, és major que Mercuri i que Plutó. Alguns membres de l'equip científic han esperat dècades per veure les primeres de les 750 fotografies previstes i altres dades científiques presos de la lluna, que té el cel de color groc.