Villalonga, Costa i Francesc de Borja Moll, els millors escriptors del segle XX

La revista «Lluc» fixa el cànon literari dels autors de les Illes Balears del segle passat

TW
0


L'obra narrativa i dramàtica de Llorenç Villalonga, la poesia de Miquel Costa i Llobera i els treballs de Francesc de Borja Moll són les obres més importants de la literatura produïda a les Illes Balears en el segle passat. Així es desprèn dels resultats de la revista Lluc en l'enquesta que la publicació ha duit a terme per tal de fixar el cànon de les obres més influents del segle XX.

Si es computen els resultats en els quatre apartats ens trobam que Llorenç Villalonga és l'autor més citat, amb un total de 81 citacions en els quatre apartats; Blai Bonet el segon amb 65 i Baltasar Porcel el tercer amb 62. Ja a més distància d'aquest triomvirat hi podem trobar Francesc de Borja Moll, Miquel Àngel Riera, Joan Alcover, Josep Maria Llompart, Miquel Costa i Llobera, Marià Villangómez i Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

La publicació també s'interrogava pels personatges que han fet contribucions més rellevants a la cultura escrita, i en aquest apartat destaquen Francesc de Borja Moll, Antoni Maria Alcover, Miquel dels Sants Oliver, Josep Maria Llompart, Llorenç Villalonga i Josep Massot i Muntaner.

Segons explica el professor Damià Pons i Pons, que signa la primera plana del dossier Els escriptors balears del segle XX, el que volíem era «promoure una reflexió crítica valorativa sobre l'obra feta pels escriptors balears en llengua catalana durant el segle XX». També es volia «contribuir a posar en valor l'aportació feta pels autors balears dins el conjunt de la producció literària catalana del segle passat i incitar la societat dels Països Catalans, i especialment la de les Balears a la lectura del seu patrimoni literari contemporani, a partir d'una proposta feta per persones que en són coneixedores qualificades i d'acord amb els criteris de l'excel·lència i la representativitat màximes».

Per establir aquest cànon la publicació va enviar l'enquesta a setanta-nou persones i només es varen aconseguir trenta-sis respostes, encara que molt significatives. Pons també explica que «hem volugut que l'establiment del cànon literari balear fos per damunt de tot un exercici de reflexió».

Qui són aquestes persones que han elaborat el cànon balear? Doncs Sam Abrams, Maria Magdalena Alomar, Sebastià Alzamora, Carme Arnau, Joan Arrom, Jaume Aulet, Alexandre Ballester, Neus Canyelles, Jordi Castellanos, Ramon Díaz, Bartomeu Fiol, Josep Antoni Grimalt, Gabriel Janer Manila, Joan F. López Casasnovas, Vicenç Llorca, Isidor Marí, Joan Mas i Vives, Joan Miralles, Joaquim Molas, Francesc Moll, Josep Murgades, Francesc Perelló, Jaume Pomar, Damià Pons i Pons, Baltasar Porcel, Miquel Rayó, Pere Rosselló Bover, Jeroni Salom, Gabriel de la S.T. Sampol, Antoni Serra, Vicent Simbor, Llorenç Soldevila, Caterina Sureda, Àngel Terron, Caterina Valriu, Antònia Vicens i Miquel Àngel Vidal.

Si el cànon l'establim per obres hem de destacar en narrativa Bearn i Mort de Dama de Llorenç Villalonga; El mar de Blai Bonet i Dins el darrer blau, de Carme Riera, com les primeres del rànquing. En poesia ens trobam amb Cap al tard, de Joan Alcover, Imitació del foc, de Bartomeu Rosselló Pòrcel i Horacianes de Joan Alcover al capdavant. Desbarats, de Villalonga, encapçala el teatre i en assaig l'obra de Moll.