A la recerca dels fundadors d'Atapuerca

Els directors de l'àrea arqueològica burgalesa estudien excavar per primer cop la zona més antiga

TW
0

Els tres directors dels jaciments d'Atapuerca estudien excavar en extensió l'avenc de l'Elefant, la zona on s'han trobat restes més antigues i en la qual fins ara només s'han realitzat alguns sondeigs, explicà un dels responsables, José María Bermúdez de Castro.

Encara que l'excavació d'aquesta superfície, d'uns 35 metres quadrats, requerirà unes trenta persones més dins de l'equip que treballa en la campanya d'excavacions a la serra burgalesa, Bermúdez de Castro va considerar que «no es tracta d'una gran dificultat ni suposarà un elevat cost econòmic». L'avenc de l'Elefant és un jaciment en el qual es troben estrats des d'uns 312.000 anys d'antiguitat fins a aproximadament 1.500.000, amb el que la seva excavació en superfície podria suposar aportacions importants a la seqüència d'evolució dels homínids que van viure a la serra d'Atapuerca.

El científic va explicar que la intervenció en aquesta part podria emprendre's d'aquí dos o tres anys, amb l'objectiu de cercar vestigis de la presència d'homínids a la serra burgalesa de fins a 1.500.000 anys d'antiguitat que completin les restes d'indústria lítica localitzats en aquesta zona.

Sobre la pròxima campanya, va anunciar que es mantindran actives totes les parts del jaciment on es va treballar durant l'estiu de 2004, «encara que potser el més destacable a priori sigui que segurament s'acabarà l'excavació del nivell TD-10 de la Gran Dolina». El codirector de les excavacions va anunciar que una vegada que finalitzi l'excavació en aquell nivell s'elaborarà un estudi detallat del que va ser un campament humà semipermanent en el qual es fabricaven les seves pròpies eines, corresponent al Paleolític mig.

«Serà un treball molt laboriós i portarà molt temps però, més enllà de les troballes espectaculars, en aquest nivell es podran treure conclusions importants per l'abundància de restes trobades», va explicar.

Va ser precisament en un nivell inferior d'aquest mateix jaciment, en el TD-6, on es van localitzar prop d'un centenar de fòssils humans corresponents a sis individus que es van identificar com una nova espècie, l'Homo Antecessor, datat en uns 800.000 anys d'antiguitat, el que va trencar la teoria que els primers homínids no van poblar Europa fins fa aproximadament 500.000 anys.