El comitè d'experts troba «justa» la devolució dels papers de Salamanca

El Ministeri de Cultura ja té el dictamen sobre l'Arxiu, clau per al retorn de documents

TW
0

El comitè d'experts que assessora el Govern sobre el contenciós al voltant de l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca considera «justes i legítimes» les raons que avalen la devolució dels fons documentals de la Generalitat de Catalunya actualment indentificats com a tals en aquest arxiu. Aquesta és una de les conclusions que figuren a l'informe tecnicojurídic aprovat ahir pel Comitè amb el vot a favor de catorze dels seus 17 membres i l'abstenció dels altres tres, explicà el president de la Fundació Cultura de la Paz, Federico Mayor Zaragoza, que va actuar com a portaveu.

Els tres que es varen abstenir són els designats per la Junta de Castella i Lleó, Julio Valdeón; l'Ajuntament de Salamanca, Eugenio García Zarza i la Universitat de la ciutat, Antonio Morales Moya. L'informe, aprovat després d'una reunió que es va perllongar des de les deu del matí fins a quasi les sis de l'horabaixa i que no té caràcter vinculant, ha estat elevat al Ministeri de Cultura, que va assegurar en un comunicat que l'estudiarà «com a peça fonamental de la seva decisió». Mayor Zaragoza va llegir el dictamen de la comissió que en les seves conclusions aconsella, a més a més, l'establiment d'un procediment administratiu per donar sortida a les reclamacions de reconeixement de titularitat i posterior restitució de documents de particulars i d'altres institucions.

Les condicions per aquest reconeixement hauran de ser «estrictes» i seguin els criteris jurídics i arxivístics establerts en el dictamen. En tots els casos s'inclou l'exigència del dipòsit de còpies autèntiques a l'Arxiu de Salamanca i la garantia de conservació i plena accessibilitat dels originals. La Comissió recomana la transformació de l'Arxiu de la Guerra Civil i la Repressió (l'arxiu de Salamanca) per a la qual cosa creu convenient la devolució dels documents que en diferents moments varen sortir de la Delegació Nacional de Serveis Documentals de Presidència del Govern.

El dictamen consider que «la prioritat absoluta» pel que fa a la reclamació de devolució dels documents intervinguts a la Generalitat és la custòdia dels documents històrics i la seva adequada conservació, descripció i accessibilitat, tant per als ciutadans interessats en la defensa dels seus drets com per als historiadors. En la seva opinió, això no depèn tant de la localització física dels documents com de les condicions d'ús de la informació en ells continguda. «No tenim davant nosaltres -precisen els experts- un debat sobre el repartiment de competències en matèria arxivística entre l'Estat i les comunitats autònomes i, per sobre de tot, ha d'evitar-se que es converteixi en motiu de confrontació entre institucions i més encara ente els ciutadans pertanyents a aquestes».

Per a la comissió, els principis que han de guiar la resolució del conflicte són la condemna de les conficacions de documents amb finalitat repressiva i el dret a la reparació. La salvaguarda dels drets de les víctimes de la repressió política que avui empren aquesta documentació per a fins de reparació i la protecció dels béns culturals avui concentrats a l'Arxiu General de la Guerra Civil són altres dels principis. Mayor Zaragoza va precisar que la part de la documentació que reclama la Generalitat «està perfectament identificada» i separada, si bé va afegir que amb altres documents que, previsiblement, també seran reclamats per persones privades, sindicats, partits polítics i altres institucions «no serà gens fàcil». La part de la Generalitat està guardada en 507 caixes de le 20.000 que té l'Arxiu. Joan Rigoll, membre de la comissió va dir que «Catalunya té voluntat de fer còpia de tot».