Nit de cultura crítica i reivindicativa

El president Sebastià Frau criticà el projecte de la nova televisió autonòmica IB3

Foto de família dels premiats amb el president Sebastià Frau.

TW
0

LL.P. / P.G.Palma.
La gran Nit de la Cultura de l'Obra Cultural Balear -OCB- que se celebrà ahir vespre a l'Auditori d'Alcúdia serví de plataforma per llançar un missatge recriminatori al Govern de Jaume Matas per les polítiques d'«agressió» i «marginació» que du a terme contra el català, «llengua territorial i històrica, que necessita que s'activin a favor seu mesures de política lingüística eficaces».

Els guardonats anaren recollint els premis, en el decurs d'una cerimònia presentada per Núria Solé i per Maties Salom que barrejà amb dinamisme espectacles de dansa, música i projeccions audiovisuals, i que tingué com a punt àlgid de la vetlada el discurs del president de la institució. En el seu parlament, Frau acusà l'Executiu de les Illes de fer partidisme, aplicant «polítiques que tendeixen a la marginació del català» i que resten lluny del compliment de l'Estatut, «que obliga a garantir l'ús normal dels dos idiomes oficials en règim d'igualtat».

El president de l'OCB, Sebastià Frau, expressà aquesta crítica en el context d'un discurs en el qual també féu una crida a la resta de partits perquè treballin de manera conjunta en la recerca de fórmules que no permetin que «la llengua i la cultura reculin». A més, demanà que els governs dels països de parla catalana s'uneixin de manera unilateral «en la tasca de recobrament lingüístic».

Frau realitzà les declaracions davant gairebé 400 convidats que omplien l'Auditori amb motiu del lliurament dels XVIII Premis 31 de Desembre. Els guardons amb els quals l'OCB reconeix cada any entitats i personalitats que treballen per la cultura, la llengua i el patrimoni del país distingiren enguany al Centre Territorial de Televisió Espanyola a les Illes, premi Josep Maria Llompart; l'Escola Valenciana d'Associacions per la Llengua, premi Gabriel Alomar; l'empresa Roldan Oficines i Despatxos, premi Francesc de Borja Moll; Pilar Benejam, premi Emili Darder; Nou Romancer, premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel; Joan Bibiloni, premi Bartomeu Oliver; i l'escriptora Maria Antònia Oliver, premi Miquel dels Sants Oliver.

Com a exemple d'aquest «incompliment flagrant de la Llei», el president de l'OCB esmentà el cas de la televisió autonòmica IB3, «configurada com un instrument propagandístic i no com un mitjà de difusió plural» i que, en opinió de Frau, «no difondrà cap projecte autèntic de país, ni congriarà en el seu si la vocació de ser l'instrument per a la recuperació de la llengua pròpia».

El responsable de l'Obra Cultural Balear, que es comprometé a insistir en «l'exigència que el nostre idioma ocupi el lloc que li pertany per raó i per dret», també reclamà a l'Estat la proclamació oficial del català a l'Administració central i a Europa, com també una compensació econòmica «als territoris que tenen dues llengües oficials» per pal·liar el cost addicional d'aquest fet lingüístic diferencial.

Amb aquests imperatius, Frau tancava un parlament seguit amb atenció i amb aplaudiments des de l'auditori, retransmès en directe pel Canal 33 i per Catalunya Ràdio. Un acte, doncs, en el qual no faltaren autoritats i personalitats dels diferents àmbits de la cultura. Així, hi assistiren el secretari general de Política Lingüística de la Generalitat, Antoni Mir, i la seva parella, la cantant Nina; el director general de Política Lingüística, Miquel Melià; i el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià; com també el batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer.