La mostra, que recull la història, iconografia i influència del betlem mallorquí entre els segles XVIII i el XX, fou presentada ahir per la directora general de Cultura del Consell de Mallorca, Catalina Sureda, i pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Rogelio Araújo.
Sureda va assenyalar que la majoria de les peces exposades procedeixen de col·leccions particulars, «sobretot de convents o monestirs com ara per exemple el de Santa Clara o Santa Magdalena», encara que també contenen material cedit pel Museu de Lluc i fons propis del Museu de Mallorca.
Aquesta exposició ha estat elaborada de forma conjunta pels historiadors de l'arxiu municipal i pel Museu de Mallorca sota la direcció de Gabriel Llompart, que va explicar que el betlem va arribar a Mallorca procedent d'un taller de Nàpols durant el segle XV.
Llompart va remarcar la notable influència italiana i també alemanya que té el naixement tradicional mallorquí i va recordar que el betlem més antic que es conserva a Mallorca és el que es troba a l'església de la Sang de Palma.
L'historiador va assegurar que, dins dels estudis i investigacions dels betlems, «els convents de clausura són avui un reducte de tradició», i va afirmar que «a les cases no es va instal·lar fins a finals del segle XVI i es limitava a una petita cova amb les figures de l'infant Jesús, la Verge Maria i Sant Josep».
La majoria de les figures que es conserven no tenen una autoria determinada, ja que «en l'art popular no se solen firmar les obres», va afirmar el pare Llompart, qui malgrat tot va voler distingir tres grans tallers mallorquins: el de les Verges Roses en el XVII, el de Francisco Herrera en el XVIII i el d'Adrià Ferran en el XIX.
En el Betlem tradicional mallorquí es pot observar l'evolució d'aquestes composicions al llarg del temps i com s'han anat adaptant a l'Illa, incorporant en elles el paisatge de Mallorca i les vestimentes tradicionals de la pagesia a les figures.
A la mostra, de marcat caràcter educatiu, es pot contemplar també alguns dels pocs betlems populars antics que, elaborats en paper, encara se conserven a Mallorca.
S'ha de dir que algunes obres que s'exhibeixen són autèntiques joies.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.