TONI LIMONGI. Palma.
Diari de Balears i Última Hora adjuntaran, a partir del pròxim dia 23 de desembre, el volum 24 de La Gran Enciclopèdia de Mallorca, desglosat en fascicles setmanals. Es tracta del tercer apèndix d'aquesta obra, en el qual s'actualitzen dades de gran interès. Amb aquest tercer volum s'arribarà a les 34.000 veus publicades: 28.082 als 19 primers volums -primer apèndix inclòs; 3.000 al segon apèndix i 3.000 més aproximadament en aquest tercer apèndix. Els fascicles es publicaran, a partir de la data assenyalada, cada dijous. Tots els fascicles tindran 16 pàgines, profusament il·lustrades a color. En acabar el volum, s'adjuntaran les tapes corresponents. També està previst realitzar l'edició de prestigi (tapes negres), en acabar la publicació col·leccionable.
Segons la directora de l'Enciclopèdia de Mallorca, Margalida Tur, «els continguts d'aquest tercer volum recullen, per una part, les biografies dels personatges que fins ara no havien tingut projecció pública. També es completen les biografies existents, amb l'addició de nous estudis actuals realitzats sobre cada personatge històric. Entre altres coses, s'actualitzen biografies de persones vives significatives, la trajectòria de les quals només havia estat coberta fins a l'any 2000-01, quan es va publicar el segon apèndix. Hi ha informació sobre els municipis, on es reactualitzen dades referents als consistoris i les diferents actuacions dels ajuntaments. A nivell polític, s'inclouen els nous diputats del Parlament, els consellers del Consell de Mallorca, els batles i els consellers del Govern».
la Gran Enciclopèdia de Mallorca es realitza des de l'any 1988. El seu consell de redacció actualment està integrat per Pere A. Serra, Llorenç Capellà, Guillem Frontera, Damià Ferrà Pons i Pere Fullana. La compenetració d'un equip de treball ha estat bàsica per a la seva realització. Completen la redacció Margalida Pascual, Josepa Garrido, Margalida Vidal i Carme Llull.
Margalida Tur diu que «la Gran Enciclopèdia de Mallorca ha significat un gran esforç per recollir tots els personatges i esdeveniments significatius esdevinguts a l'Illa en aquests darrers tres anys. Ha estat una feina única, que s'ha anat fent al llarg dels anys. La reactualització de les dades és una cosa bàsica. Evidentment, des de la publicació del segon apèndix, el 2000-01, moltes coses han succeït: s'han publicat nombrosos llibres, aportant noves dades sobre fets pretèrits. Qualsevol persona interessada en la història de la nostra Illa deu poder, amb la Gran Enciclopèdia de Mallorca, saber de la seva existència. Aquest és el nostre objectiu. Jaume Matas ha passat de ser ministre de Medi Ambient a president de la Comunitat Autònoma, la seva trajectòria ha canviat. Nous escriptors han tret novel·les i estudis, dels quals és necessari donar compte. Hem procurat recollir totes les novetats amb tot el rigor».
La Gran Enciclopèdia de Mallorca es consolida, d'aquesta manera, com una eina imprescindible per bussejar en la memòria d'un poble, sempre en constant moviment. La Gran Enciclopèdia de Mallorca arriba al seu tom 24, després d'una llarga trajectòria que va començar l'any 1988. La primera entrada que va registrar va ser la A, la definició de la qual era: «Figura cabdal de la simbologia científica de Ramon Llull, contenguda en el seu sistema de Taules i Figures, que representa Déu i els seus atributs o dignitats». En aquell primer volum es definia: «La Gran Enciclopèdia de Mallorca és una obra de caràcter analític i d'àmbit local, ordenada alfabèticament, en què s'ha donat entrada a les coses, fets i personatges més rellevants de Mallorca». En aquells primers temps, el director general de l'enciclopèdia era Miquel Dolç. Ferran Aguiló va ser el primer director executiu. El primer Consell Editorial va estar integrat per Paulí Buchens, Felicià Fuster, Simó J. Galmés, Josep García, Jaume Martorell, Baltasar Ramon, Alfons Salgado i Joan Verger.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.