Una exposició revisa al Casal Solleric la trajectòria plàstica d'Ellis Jacobson

L'espai acull també fotos de Miquel Font i obres de Marchesi i els finalistes d'Art Jove

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Un recorregut per la trajectòria d'un dels grans noms vinculats a la plàstica balear, Ellis Jacobson; una radiografia del passat recent de la ciutat de Palma, a través de la mirada de Miquel Font; i una singular reflexió sobre la consciència col·lectiva, argumentada en la instal·lació Lenticulars de Che Marchesi són les noves propostes que ocupen les sales expositives del Casal Solleric.

Nascut a San Diego (Califòrnia) el 1925, però resident a Mallorca des del 1962, Ellis Jacobson està considerat com un dels principals precursors de l'art abstracte a l'Illa. Tanmateix, encara que la seva obra s'ha desenvolupat majoritàriament dins de l'àmbit de l'expressionisme abstracte, com posa de relleu l'exposició, «en la seva producció s'observa sempre una dualitat entre figuració i abstracció». Carme Castells, autora del text del catàleg editat amb motiu de la mostra, va destacar aquesta característica de l'obra de Jacobson, «que deu molt als seus orígens, al seu interès pel cinema, les caricatures i el còmic». I és que «jo no he sortit del no res», diu el pintor, que destaca haver begut de nombroses influències i que veient ara els dibuixos i caricatures dels seus inicis assenyala que li hagués agradat «fer còmic com Walt Disney». Les fotografies de Font «miren cap al passat» mostrant aspectes tradicionals de l'urbs com les processons de Setmana Santa o el Corpus, però «també cap al futur» amb retrats dels immigrants que arriben i que testimonien que «la ciutat està viva», assenyalà José Luis de Juan. Les Mirades d'Art Jove traslladaran l'espectador del passat recent de Palma a les propostes artístiques del futur més immediat. Una selecció dels treballs guanyadors i finalistes del certamen que convoca el Govern balear, que lliurarà els premis el pròxim dia 9 de desembre, es podran veure a la planta baixa, tal com va avançar el director general de Joventut, Juan Manuel Gómez.

L'espai de Palma acomiada l'any 2004 inaugurant demà, a les 20.00 hores, aquests muntatges, al costat dels quals, Les mirades d'Art Jove aproparà també al centre les creacions d'avantguarda dels joves de les Illes que han participat a les diferents categories del certamen Art Jove 2004. L'exposició antològica que el Solleric dedica a Ellis Jacobson reuneix a la planta noble del Casal prop de cent obres de l'artista, que plantegen una exhaustiva revisió a la seva trajectòria creativa, tot i que «hi ha molts de buits», adverteix Jacobson, qui assegura sentir-se identificat «en totes les obres que s'exhibeixen» i que reconeix com a «un privilegi» haver pogut ser pintor.

Al costat d'aquests dibuixos i algun primer estudi de l'etapa de formació de Jacobson, el recorregut per les deu sales que ocupa el muntatge permet veure peces significatives que comprenen des dels anys 40 fins a les creacions del present 2004, passant per les pintures abstractes dels seixanta i d'altres sèries abstractes i figuratives de diferents èpoques. A una altra època i a un altre espai, Palma, és on traslladen les fotografies que Miquel Font penja a la planta entresòl del Casal. Sota el títoFotografiant Palma. 1993-2004, l'artista «fa una radiografia històrica de la ciutat», a partir d'una selecció d'imatges en blanc i negre.

Lenticulars, la proposta que Che Marchesi realitza a l'Espai Quatre clou l'oferta expositiva del Casal. Segons l'artista madrileny, la instal·lació vol ser «un homenatge a la Drosophila melanogaster, la mosca del vinagre, per la seva contribució als estudis genètics». Artífex d'un «peculiar i inquietant univers artístic», com descriví l'obra de Marchesi la comissària de la mostra, Neus Cortés, el madrileny també reflexiona sobre «la consciència col·lectiva» a partir d'un vídeo que observa les evolucions d'una plaga d'estornells que es mouen formant un esbart i formen un sol ésser.