A. MICHALENA.Palma.
El 2004 ha estat l'Any Dalí, en commemorar-se els cent anys del naixement d'aquest artista català, que va escandalitzar, va sorprendre i va provocar admiració a parts iguals en la seva dilatada trajectòria. Per celebrar-ho, el Club Ultima Hora i el Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma,Es Baluard, han organitzat una jornada dedicada a aquest geni universal, que va representar com ningú l'esperit transgressor i imaginatiu del surrealisme.
Serà el pròxim dijous dia 2 de desembre, a les 18.30 hores, al saló d'actes del Museu. Pío Cabanillas obrirà aquesta jornada amb una conferència en la qual s'abordarà la relació de Salvador Dalí amb el cinema. Una relació que té les seves primeres passes a la cèlebre Residencia de Estudiantes de Madrid -on l'artista va coincidir amb altres genis de l'època, com Federico García Lorca-, i que continua més tard amb les col·laboracions de Dalí en films d'un altre artista universal, Luis Buñuel, com L'age d'or i Le chien andalou. Cabanillas també revisarà el pas del creador per Hollywood i el contacte que mantingué amb grans directors i productors de la meca del setè art, des d'Alfred Hitchock fins a Walt Disney i els Germans Marx, com també la seva tornada a Europa, on va continuar la seva tasca cinematogràfica amb guions i projectes que moltes vegades no van arribar a materialitzar-se.
Dalimatógrafo és el títol d'un documental de 80 minuts que repassa la relació de l'artista empordanès amb el món del cel·luloide. A través de les imatges, es constata l'interès de Dalí, encara al·lot, pel cine. Això es reflecteix reproduint moments com quan l'artista acudia a les sales de Figueres per gaudir de les pel·lícules de Chaplin o Buster Keaton. La cinta també posa en relleu l'obsessió pel cinema d'un Dalí ja ancià, a Púbol, intentant plasmar la seva creació artística en 35 mil·límetres. Aquest treball documental -que compta amb l'assessorament del catedràtic de cine de la Universitat de Saragossa Agustín Sánchez Vidal- recull així mateix l'amistat que van mantenir Dalí i Buñuel.
Dalimatógrafo revela també l'empremta que l'artista català ha deixat al cine posterior, com les idees dalinianes que es perceben en pel·lícules de David Lynch o Jonathan Demme. Dirigit per Tito Àlvarez de Eulate, aquest documental es completa amb testimonis de personalitats rellevants vinculades al cine com Albert Boadella, Antoni Pitxot, Montse Aguer, Estrella de Diego, Félix Fanés, José Bello, Luis Revenga, Manuel Cussó-Ferrer, Antonio D Olano i Agustín Sánchez Vidal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.