Mallorca i la Marina Alta refermen els vincles socioculturals comuns

Representants de 15 municipis illencs varen firmar el document

TW
0

S.B. Palma.
El primer festival Terra de Retrobament va culminar dissabte amb la signatura de la Carta de Pego, en virtut de la qual diferents municipis de la comarca de la Marina Alta i de Mallorca col·laboraran de manera activa per «fomentar el coneixement del patrimoni simbòlic i cultural comú; la comunicació entre els ciutadans, les institucions i les organitzacions; la cooperació entre ajuntaments, entitats culturals, cíviques o empresarials; i la promoció des d'un vessant més cultural i autèntic d'ambdós territoris».

De fet, un dels aspectes que demostren amb claredat aquesta relació és que a la Vall de Gallinera encara hi ha molta gent que parla català amb l'article salat. Els municipis mallorquins que han signat aquesta Carta de Pego són els de Santa Margalida, Sóller, Deià, Montuïri, Fornalutx, Sencelles, Lloret, Inca, Llubí, Santanyí, Selva, Manacor, sa Pobla, Llucmajor i Felanitx.

La relació entre aquesta zona del País Valencià i Mallorca és molt antiga i es remunta a la conquesta dels dos territoris per Jaume I i la formació de l'antiga Corona d'Aragó. Aquesta relació es va veure reforçada encara més arran de l'expulsió dels moriscs de les terres valencianes l'any 1609, i la repoblació posterior d'algunes comarques amb gent procedent de les Illes Balears.

A la trobada també hi participaren el president de l'Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca, Antoni Serra Torres; la directora de l'àrea de Promoció Socioculturual, Dolors Alemany; i la coordinadora de la Part Forana, Joana Maria Socias Tous.

El festival Terra de Retrobament va acabar diumenge amb una gran paella popular a Dénia com a colofó. En aquesta aplec hi prengueren part més de dues-centes persones representants de clubs mallorquins de gent gran. Després de quatre jornades intenses d'activitats d'agermanament entre les Illes i la Marina Alta, aquestes persones tornaren a Mallorca amb el ferri ràpid García Lorca.

Aquesta ha estat una iniciativa de la Fundació Baleària en la qual han confluït interessos culturals, econòmics i socials. Amb motiu de la trobada, el president de S'Institut, Antoni Serra, es va comprometre a obrir les portes de Mallorca a tots aquells col·lectius que, en el marc de Terra de Retrobament, estiguin disposats a organitzar activitats per a la promoció de les relacions entre els residents de les Illes Balears i el poble valencià.