Horacio Sapere posa el seu art al servei de la Fundació Vicenç Ferrer

Ha impulsat una carpeta amb gravats seus i fotografies de Bonet

TW
0


El color safrà. Les seves textures, el seu olor i el seu color. Un color que recorda a Orient. Que impregna les retines en els grans reportatges cada vegada que apareix. Però també el mateix safrà que dóna color a tants de plats saborosos de la terra. Aquest és el color que impera a «Trozos de azafrán», una carpeta que inclou quatre gravats d'Horacio Sapere, tres fotografies de Joan Ramon Bonet, un poema de l'hongarès Lugo Bangkok i dos texts d'Andreu Manresa i Enrique Lázaro, els beneficis de la venda de la qual aniran a la fundació Vicenç Ferrer.

«La idea de fer aquesta carpeta va sorgir després de posar-nos en contacte amb la gent de la fundació i es va plantejar la possibilitat de fer aquesta carpeta. Així, quan em vaig posar a treballar els gravats em varen sorgir amb un estil molt oriental, realitzades sobre planxa de fusta amb paper japonès per als collages. També em varen sorgir algunes figures tibetanes i el color safrà i el groc que sempre està present a les meves obres també hi impera. D'aquí sorgeix el títol de la carpeta, que vol donar la idea dels organismes vius».

La carpeta ha estat finançada per la constructora Llabrés Feliu i se n'han editat un total de 50 exemplars, que seran presentats al públic a principis del mes de desembre. El preu de venda de cada una de les carpetes serà de 1.200 euros i amb els doblers que s'aconsegueixen es construiran cases a Anantapur, la zona més pobra de l'Índia.

El mateix Horacio Sapere va explicar que «allà és molt senzill aconseguir la construcció d'habitatges dignes amb molts menys recursos que aquí, amb la qual cosa contribuirem a bona obra amb els doblers totalment controlats».

Sapere també va explicar que cap dels artistes que ha col·laborat en la iniciativa ha cobrat ni un sol dobler. «Les fotos de Joan Ramon Bonet són com a grans punts de llibres i tot d'una va estar disposat a col·laborar. L'obtenció del poema va ser molt més curiosa. En Lugo és amic meu des de fa molts d'anys, i parla perfectament espanyol perquè és fill d'espanyols. Em vaig posar en contacte amb ell a través de correu electrònic i tot d'una va respondre i em va enviar un poema que hem incorporat als texts». Per la seva banda, el text d'Andreu Manresa és una introducció i dissertació sobre l'obra de Sapere, mentre Enrique Lázaro ha fet també una reflexió al voltant del sentit del color groc.

Sapere va voler agrair la implicació de Llabrés Feliu en aquest projecte. «Hem de pensar que els materials amb els quals hem treballat són molt cars i sense un patrocini com el seu no hauria estat possible tirar-lo endavant». «De totes maneres, el que més ens ha seduït a tots els que hem col·laborat és que amb un petit esforç podem contribuir a una causa important amb la seguretat que els doblers que recaptem aniran a bon port».