Munar, la reina dels premis

Presenta els premis del Consell en el marc del palau dels Reis de Mallorca

De dreta a esquerra, Lliteras, Marcel Mateu, Munar, Mulet, Miquel Julià i Guillem Ginard.

TW
0

«En uns moments com els d'ara, en què es parla de manera sovint de la multiculturalitat és absolutament imprescindible aprofundir en les nostres arrels i en la nostra llengua, i ho hem de fer també a les institucions europees». La frase va ser pronunciada ahir per la presidenta del Consell Insular de Mallorca en el menjador de la reina del palau dels Reis de Mallorca. L'escenari era quasi de somni. Els premis s'ho mereixen. Els millors dotats de tots aquells que es convoquen en llengua catalana, almanco pel que fa a la seva versió en narrativa i amb un nom que arreu del món té molts de significats però que ara hi afegirà el de la promoció i la cultura pròpies de la nostra Illa. Premis Mallorca. La presidenta del Consell Insular, Maria Antònia Munar, presentà ahir aquest guardó ni més ni menys que al palau que simbolitza la capital continental de Mallorca durant el regne privatiu. Munar també va destacar «la necessitat» d'enfortir les relacions amb la ciutat de Perpinyà i també les de presentar aquest guardó arreu del territori de parla catalana «perquè és imprescindible obrir-nos al món».

L'elecció del nom d'aquest guardó no ha estat gens casual. Segons els portaveus del Consell «el nom de Mallorca donarà prestigi al premi i el nom del premi, a l'illa, per tant la bona imatge derivada de l'efecte recíproc pot ser positiva en tots els sentits». Precisament tant Miquel Cardell com Gabriel Florit i Olga Xirinacs varen representar el jurat en la seva presentació pública. Cardell s'erigí en portaveu i durant la roda de premsa va explicar que «serà una tasca molt complicada haver de triar entre el nombre de concursants que participaran, però el que volem és que es consideri i es doni prestigi a un escriptor. Jo pens que la literatura catalana és rica en qualitat i el que falta és connectar la llengua catalana amb els seus lectors i incentivar les introduccions». Cardell, així mateix, va demanar a les institucions un esforç «per fer coses a favor de la nostra llengua i també per intentar aturar les coses que s'hi fan en contra».

Qui va contextualitzar a la perfecció el marc de l'acte va ser el vicepresident primer del Consell General dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu. En el seu català, ornamentat amb la bella parla de la Catalunya Nord, va explicar que «som avui a la Catalunya Nord. Els francesos d'això en diuen els Pirineus Orientals, però jo en dic la Catalunya Nord. Per mi és molt important la creació d'aaquests premis que se sumaran així a tots els grans premis que es convoquen i s'atorguen arreu de tot el territori».

Les autoritats franceses del Consell General del Pirineu Oriental varen donar així suport a la presidenta Munar i varen assistir al còctel que es va dur a terme a les set de l'horabaixa en el mateix palau dels Reis de Mallorca, a l'esquena del Canigó, la muntanya màgica per a tots els catalans i un altre símbol que s'ajunta a la quatribarrada que aquí es veu de manera quasi constant emmarcant l'etiqueta de «país català» que es veu arreu, però que en moltes d'ocasions estan escrits en francès. El català no hi senyoreja, precisament, als cartells de l'Estat més centralista del món.

La festa es va cloure amb un sopar de gala a la casa catalana de Perpinyà a la qual va assistir la delegació mallorquina, formada per Munar, la consellera de cultura del Consell, Dolça Mulet, el director insular de Relacions Institucionals, Josep Lliteres, el director insular de Promoció turística, Josep Bestard, el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià i el director insular de Cultura, Guillem Ginard .

Amb la convocatòria d'aquests guardons el Consell de Mallorca vol incentivar i impulsar la creació literària expressada en la llengua catalana «per contribuir a augmentar i promocionar-ne el seu ús». El jurat del premi de narrativa està format per Guillem Frontera, Josep A. Grimalt, Antònia Vicens, Gabriel Mesquida, Rosa Planas, David Castillo i Josep Piera. El jurat del premi de Poesia està format per Miquel Cardell, Bartomeu Fiol, Gabriel Florit, Margalida Pons, Olga Xirinacs, Narcís Comadira i Vicent Alonso.

Aquests seran els guardons més ben dotats de les lletres catalanes, amb un total de 70.000 euros per al guanyador del premi de Narrativa i 10.000 per al de poesia

El director insular de Política Lingüística, Miquel Julià, va explicar que «no és una casualitat que la presentació s'hagi fet aquí, en un indret amb el qual hem tingut molta de relació a través de la història».

El que sí està clar és que els premis comencen la seva singladura. El 30 d'abril acabarà el termini per poder presentar els originals i el mes de setembre, el dia 12, durant la Diada de Mallorca, se sabrà el guanyador. Ara, de moment, el palau dels Reis de Mallorca acull el rei dels premis en català, com a mínim en dotació.