L'Institut d'Estudis Baleàrics desenvoluparà una programació cultural pròpia durant la Fira de Torí, que tindrà lloc el mes de maig i en la qual la institució balear disposara d'un estand propi. El president de l'entitat, Gabriel Janer Manila, va confirmar a Diari de Balears que «els contactes realitzats amb el personal de la fira permetran tenir-hi un estand propi i, per tant, poder entrar a formar part de les activitats culturals paral·leles».
Janer Manila també va valorar de manera ben positiva la presència a Torí, pel fet que «ens obrirem al món i al mercat italià, un mercat molt proper perquè compartim amb ells una llengua romànica. Per això mateix els nostres productes són més bons d'assimilar i a més tenim autors traduïts a aquesta llengua i departaments de català en algunes de les universitats més potents, amb la qual cosa bona part del camí ja s'ha fet. És una fira molt més potent que el Liber i això és molt important».
La presència a Torí no és l'única que s'ha fermat en el decurs de la Fira Internacional del llibre de Frankfurt, la primera gran cita del tot just creat Institut i que es veu que ha fructificat també amb l'assoliment de la presència de la nostra cultura tant a la Fira de Bolonya -dedicada al llibre infantil i juvenil i que es du a terme en el transcurs del mes d'abril- com a la de Londres. En el cas de la participació a Bolonya aquesta serà a través dels estands de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana.
El president de l'Institut també va explicar que «el fet de poder-hi tenir un espai propi ens dóna molts d'avantatges a l'hora de projectar la nostra participació cultural en aquesta trobada. De moment no sabem si farem una taula rodona, una lectura poètica... tot està enlaire, però ens hem de posar a fer feina de manera immediata».
Respecte de la Fira Internacional de Bolonya, en la qual ja han participat en algunes ocasions els editors de les Illes Balears, Manila va destacar que «és una trobada dedicada al llibre infantil i juvenil, però el gran negoci és essencialment en el camp de les il·lustracions per a tals volums, perquè són allò que centra el negoci que es fa allà».
Així mateix, el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics va especificar que en el cas de Torí s'haurà de discutir en properes reunions amb els editors de les Illes Balears quines seran les aportacions que realitzaran ells per ser-hi presents i quina és la part que serà aportada per l'Institut d'Estudis Baleàrics.
En relació amb la situació viscuda aquests darrers dies a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, Janer Manila manifestà que «en aquests moments el que ens interessa és evitar totes les tensions i els escàndols mediàtics. Del que ens hem d'alegrar és que la cultura catalana serà la convidada d'honor a Frankfurt el 2006 o el 2007 i que nosaltres hi serem presents». En aquest sentit, va especificar que quan se signi el contracte amb la direcció de la trobada de Frankfurt hi figuraran les dues entitats de manera ben clara.
«El director Neumann ens ha donat la seva paraula i ens ha explicat que entén que la cultura catalana és una que té dues administracions que treballen per a la seva promoció exterior. Per això mateix les dues figuraran en el contracte que se signi amb els organitzadors». Així mateix, Manila va especificar que «la reunió que vàrem mantenir jo i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Caterina Mieras, va ser molt positiva i ella em va prometre tota la seva complicitat».
El responsable de l'Institut d'Estudis Baleàrics també va destacar que l'Associació d'Editors en Llengua Catalana havia ofert una acollida molt bona als editors de les Illes Balears. «A ells, que són els grans protagonistes de la Fira, els hem d'agrair la seva amabilitat i sensibilitat pel fet de facilitar-nos el camí a nosaltres, que estam començant el nostre treball», asseverà. Per la seva banda, la consellera Mieras va estimar-se més no efectuar-ne declaracions i es va remetre a Xavier Folch.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.