A.B./J.M.S. Manacor.
Sentiments despullats. Poesia visual en escena, un viatge per l'actualitat més candent o per la manipulació informativa en contra de la veritat científica. Aquestes són algunes de les diferents propostes que ahir vespre ompliren un mateix espai escènic: el Teatre Municipal de Manacor en el marc de la IX Fira de Teatre, que ha suposat un vertader èxit d'assistència de públic des que començà el passat dia 6 d'octubre.
Els primers a encetar la jornada d'ahir vespre foren els menorquins de Mô Teatre, que presentaren una obra d'homenatge a la figura de Joan Brossa. Els somnis, el circ, el transformisme, la màgia i el cabaret sota una mirada innocent i tendre. Aquesta proposta du com a títoBrossat. Així, Matilde Muñiz i Jordi Odrí, amb acompanyament de la música de Miquel Plana, escenificaren textos en què «el joc de paraules és el més important». Tot plegat amb el recurs d'una escenografia «clara i neta amb un aire de cabaret de poble», explicaren els actors.
En aquest sentit, afegiren que «jugam amb el vermell i amb el negre per representar un món surrealista», però «amb un petit guió» que lliga els poemes. «Ens lliuram a aquest joc que és el joc de Brossa», manifestà Odrí.
Una lluita entre els interessos econòmics i els científics és l'argument de la peça Un enemic del poble, l'obra del noruec Henrik Ibsen elegida per Teatre de Què. «És un clàssic molt actual que parla de la manipulació informativa, com també del poder. Un científic que es converteix en l'enemic del poble contra els poders polítics».
Aquesta és la primera vegada que la companyia mallorquina Teatre de Què elegeix un clàssic, ja que sempre s'havia decantat per teatre contemporani. Malgrat tot, els actors asseguraren ahir que «Un enemic del poble, tot i tenir 100 anys, narra situacions actuals. De fet, segur que molts d'espectadors hi reconeixeran problemàtiques d'avui dia. La posada en escena és moderna perquè «hem deixat el text d'Ibsen talment, però com és lògic no hem seguit el realisme ni el naturalisme de l època».
D'altra banda, des de Catalunya, Q-Ars Teatre, amb els seus integrants Mercè Anglès, Lluïsa Castell i Anna Güell, arribà ahir a l'escena manacorina amb Tots vostès semblen feliços, una peça que els encomanaren per representar-la en el Fòrum. Per això, la companya trià l'actualitat com a eix de l'obra. A partir de textos de diversa procedència -Bertold Brecht, Manel Dueso, Salvador Espriu o d'articulistes com Joan Josep Millàs o Suso de Toro-, elaboren un muntatge amb un fil argumental basat en els mateixos escrits d'altri que les actrius van superposant.
Temes com ara «la guerra, el terrorisme, la globalització, les diferències entre el primer i el tercer món» apareixen en aquesta peça de 40 minuts de durada. «És un espectacle senzill però que alhora toca punts per fer reflexionar l'espectador». Els intèrprets participants en la novena edició de la Fira de Teatre de Manacor en destacaren ahir la qualitat i la bona organització. De fet, remarcaren que aquesta trobada és coneguda arreu de Catalunya.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.