L'activista ecologista kenyana Wangari Muta Maathai, secretària d'Estat per a Medi Ambient i Recursos Naturals i veterana lluitadora pel medi ambient i les llibertats al seu país, ha obtingut el Premi Nobel de la Pau «per la seva contribució al desenvolupament sostenible, a la democràcia i a la pau», segons va informar oficialment el Comitè Nobel noruec. Maathai es converteix així en la primera dona africana que obté el guardó.
Després de ser informada del guardó, Wangari Maathai va declarar que la defensa del medi ambient i la promoció de la pau estan estretament vinculades. La causa ecològica «és un aspecte important de la pau perquè, quan els recursos es fan escassos, hem de lluitar per obtenir-los», va afirmar. «Hem de plantar les llavors de la pau, ara i per al futur», va afegir.
«Em sento eufòrica i gairebé desbordada per aquest reconeixament, però també sé que és el nostre meravellós país el que esta sent reconegut, i tots els kenians que han lluitat per ell». El Premi Nobel de la Pau, que està dotat d'una medalla d'or, un diploma i un xec d'1,1 milions d'euros, li serà lliurat personalment el 10 de desembre, dia de l'aniversari de la mort del seu fundador, el suec Alfred Nobel.
Wangari Maathabi compta amb ampli reconeixement internacional per la seva defensa incansable de la democràcia, dels Drets Humans i del medi ambient. Nascuda a Nyeri el 1940, Maathai va ser la primera dona que va obtenir un doctorat a Àfrica Oriental i Central. Concretament, el 1964 va aconseguir el doctorat en Ciències Biològiques a la Universitat Mount St. Scholastica de Atchison, a Kansas.
La guardonada és responsable del naixement de la consciència mediambiental al seu país, especialment entre la població rural i sobretot entre les dones. Com a membre actiu del Consell Nacional de Dones de Kenya (1977-1987) va impulsar l'anomenat «Moviment del Cinturó Verd», el principal projecte de plantació d'arbres d'Àfrica l'objectiu de la qual era promoure la biodiversitat creant alhora feines per a les dones i millorant la seva imatge en la societat.
Maathai va destacar per acusar obertament el dictador Daniel Arap Mpi i al seu Govern de corrupció i d'apoderar-se de fons de l'ajuda internacional. Per la seva lluita en favor dels Drets Humans, l'emancipació de les dones, la no violència, la sustentabilitat ecològica i la democràcia, va ser acorralada per les autoritats al llarg dels anys 80 i detinguda reiteradament sense càrrecs al llarg dels 90.
Les organitzacions Greenpeace i Ecologistes en Acció han rebut amb «satisfacció» la concessió del Premi Nobel de la Pau a Wangari Maathai, ja que suposa un important reconeixement a la tasca dels ecologistes en defensa de la pau.
Segons Lech Walesa, qui va rebre el guardó el 1983, «és una bona idea. Ens hem de defensar i organitzar-nos perquè si no ens talaran tots els boscos del món». Walesa fou el líder del primer sindicat lliure del món comunista, Solidaritat, i president de Polònia.
El primer ministre kenyà, Mwai Kibaki, va afirmar que «estam realment contents amb la concessió a la nostra compatriota, que és a més la primera dona africana que aconsegueix el premi».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.