La gent acudí a Es Baluard per veure la col·leció d'obres exposades.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La setena edició de la Nit de l'Art no aconseguí en el seu circuit habitual les aglomeracions vistes altres anys des de primera hora. Aquest és el principal tret de la vetlada d'ahir amb la qual galeries i institucions culturals obriren la temporada artística. Les propostes escollides no varen atreure el nivell d'altres convocatòries i el públic, en general, mostrà menys entusiasme tot i l'àmplia i diversa oferta artística.

Foren principalment les activitats complementàries i les performances les que animaren el vespre aconseguint captar l'atenció del públic més jove. En definitiva, una nit de l'art diferent al que acostumava a ser en el seu circuit habitual. Un fet que podria atribuir-se a la multiplicació de l'oferta amb noves sales i espais més alternatius i novedosos en què sí s'observà més afluència, majoritàriament joves i bastant avançada la nit. A excepció del Casal Solleric, fins ara principal centre de reunió del món artístic a Palma, pocs espais clàssics mantingueren el ritme propi d'aquesta nit. Com cada any la pintura predominà molt per sobre de la resta de disciplines.

La cita s'inicià una hora abans d'altres anys. Fou a les 19.00 hores a la sala Pelaires, on els responsables de la cultura de les tres institucions se donaren cita amb una puntualitat britànica. Entre els primers a arribar hi hagué el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, que s'estrenava en el seu càrrec amb aquest acte. A ell s'afegiren el conseller Francesc Fio, la consellera insular Dolça Mulet i el regidor Rogelio Araújo. Tots ells acompanyats per alts càrrecs dels seus respectius departaments.

Després d'inaugurar l'exposició d'olis i escultura de Natxo Frisuelos la comitiva, bastant extensa, es dirigí a les altres galeries de la zona de Sant Nicolau. El Centre Contemporani Pelaires amb el madrileny Miquel Àngel Campano, Guaita amb Teresa Matas Vendrell amb el jove Tomeu Col o Lebasi amb la pintura de Miquel Segura i l'escultura de Gorriomoxa foren els objectius de les autoritats abans de l'inici oficial de la festa de l'art al Casal Solleric.

Passades les 20.00 hores l'equip de Govern al complet, així com regidors del PSOE i El PSM com Antoni Roig i Pere Muñoz se sumaren a l'esdeveniment. La comitiva d'autoritats es tancava amb el conseller d'Interior José Maria Rodríguez, fidel a la cita com cada any. Al Casal, ple de gom a gom, tingué lloc el brindis inaugural amb cava. Una copa que la bateessa Catalina Cirer, recent arribada de la passarel·la Cibeles, canvià per la coca-cola.

Al centre, aixecà expectació la presència de la vedette Vivian Caoba. I com no, l'artista, no ho dubtà a l'hora de retre pleitesia a la presidenta del Consistori. Un apecte que s'enyorà de la nit d'ahir fou la performance de Sa Nostra, que cada any omplia la zona de les galeries de Joan Oliver «Maneu» i Mediterrània. La primera d'elles ahir s'assegurà l'èxit amb la pintura i escultura de Joan Bennassar, mentre que la segona es decantà per Lluís Vida.

La Misericòrdia aconseguí un major èxit que passades edicions en reforçar l'oferta artística amb un concert de Cap·pela. A la capella del centre cultural s'exhibiren les obres de galeries de la part Forana com ara Marimon amb Jordi Poquet, Rafel Perelló, Alaminos i Cristina Escape; el Centre cultural Andratx amb Peter Bonde, Frank Nitsche, Martin Parr i Tal R. i, finalment Bennassar exhibí José Luis Pujo, Lluís Vida, Amelia García i Miquel Nicolau.

La Galeria Xavier Fiol fou l'única de les associades que exhibí fotografia. Fou amb l'artista Joan Fontcuberta i els seus espectaculars paisatges naturals. Altair apostà enguany per la pintura de Fernando Fuster. El Solleric, conjuntament amb l'obertura enguany de la Llonja i Es Baluard, aconseguiren animar força la barriada de Sant Pere auspiciant l'emergència d'una zona per a l'art.

A més de Ferran Cano amb el cèlebres pins Bernat Sansó i la recentment inaugurada Maior amb Roland Fisher com a proposta, s'ha de destacar la gran quantitat de públic que va atreure La gama del Azu de l'artista Bibiana Fierro a ABA Art Contemporani. La Resistència del Arte amb una entretinguda subhasta d'una camiseta aconseguí una gran animació i festa. La galeria Horrach Moyà també estigué de festa. Oferí una proposta alternativa de la mà de Cantaferro als fogons.

Entre el públic, tot i ser principalment anònim, no mancaren cares conegudes. A més de nombrosos artistes illencs o vinculats amb Mallorca com Pep Llambias, Guillem Nada, Ellis Jackobson, Rafa Forteza, Cris Pink o Joan Oliver hi hagué també molts polítics. Aquests no foren tants com en anys d'eleccions, però els fidels a la cita no mancaren. Del PSOE, amb Francesc Antich, Celestí Alomar o Francesc Quetglas, Bel Oliver i Teresa Riera, mentre que del PSM, Maria Antònia Vadel, Bàrbara Bujosa, Antoni Sansó o Pere Sampo es deixaren veure per la Nit de l'Art.