TW
0


Apuntin aquests noms: «Es comaro» i «Na Comas». A partir d'ara estaran ben lligats i per a sempre a la història del poble de Son Sardina, perquè corresponen als patronoms dels seus gegants, que ahir varen ser presentats en societat i batiats així com pertoca, amb una bona festa a la plaça de l'església on hi va anar molta gent a conèixe'ls. El poble va escollir divendres a la nit, en una votació popular, quins serien els noms que durien els seus habitants més alts i impressionants i es varen escollir per unanimitat aquests dos. El primer fa referència al malnom d'una de les famílies més arrelades a Son Sardina, entre la qual hi ha hagut nombroses comares. El segon, el de la geganta, es fonamenta en una botiga ben coneguda pels sardiners on hi venen de tot. Així les coses, divendres vespre no hi va haver ni una sola discussió, aquests eren els millors noms per als gegants sardiners.

No era una qüestió senzilla, aquesta de dirimir el nom dels gegants del poble. Son Sardina és la primera barriada de la ciutat que en té de propis i s'havia de cercar «el màxim consens possible», explica el president dels veïns de la zona, Tomàs Balaguer.

I com qui no vol, ahir horabaixa el gegant i la geganta es varen presentar en societat. Fou una festa grossa, però especialment sentida pels habitants de Son Sardina, que veuen en aquestes figures un símbol molt important de la seva identitat com a poble, malgrat formar part de ciutat. «La sociologia és l'important, i aquí tots els comportaments són els d'un poble», assegurà Balaguer.

La desfilada dels ja populars personatges va arrencar a la plaça de Can Banya i va acabar davant l'església, on varen celebrar el seu ball i foren batiats. Després se va servir un refresc amb coca de trampó i verdura per a tots els assistents.

La construcció d'aquests personatges ha duit quasi sis mesos i s'ha fet en el decurs d'un taller dirigit per Catalina Moranta. «Va ser una de les activitats de l'associació impulsades directament per ella, que d'ençà que vengué a viure a Son Sardina ha treballat molt per fer aquests gegants». El taller es va instal·lar en una casa en construcció del poble i al final, a les tres de la matinada del divendres, es varen enllestir tots els detalls per tal que ahir a la desfilada estassin perfectes.

Els vestits escollits en aquesta ocasió no han estat els tradicionals de pagès, sinó els de padrí i padrina mallorquins, «de quan les persones majors anaven a ciutat i s'endiumenjaven». Al final, festa gegant a Son Sardina.