L'interès per la Palma musulmana s'incrementa amb les noves troballes

«National Geographic» dedica tres planes de reportatge a les torres del Temple

Les torres del Temple.

TW
0


Els descobriment a les excavacions arqueològiques d'Antoni Maura de restes del pont musulmà més meridional dels cinc que travessaven Medina Mayurqa ha contribuït a revifar encara més el creixent interès per un dels períodes més fascinants de la història de la ciutat i un dels que n'ha marcat de manera essencial la gènesi. La revista National Geographic dedica un dels seus articles de l'exemplar del mes de setembre a parlar sobre el llegat de Medina Mayurqa, un reportatge centrat en la polèmica remodelació de les torres del Temple, part de la coneguda com a Almudaina de Gumara.

Però hi ha altres vestigis importants que podrien justificar per si mateixos el mateniment i la conservació a la vista del públic dels elements de la Palma musulmana, un conjunt que serviria encara més per dur fins a la ciutat un turisme alternatiu al de sol i platja. La importància de les troballes que van apareixent és de conservació vital, perquè són poques les que han aparegut i estan a la vista, dels quals els banys àrabs i les torres del Temple són les més evidents.

Joan Pasqual, secretari d'Arca, va explicar que «a la plaça de la Porta de Santa Catalina hi ha restes, i també a la plaça de Llorenç Bisbal, on els tècnics asseguren que un dels bocins de la murada se sustenten sobre l'antiga musulmana». També diu que «en les obres de la recollida pneumàtica a Jaume III varen aparèixer unes restes que varen ser tapades ràpidament i que podrien haver estat de l'antiga murada musulmana.

Així mateix hi ha alguns vestigis a la plaça del Mercat, que serien de l'antiga plaça pública; bona part de la xarxa hidràulica, que neix en aquella època, i una de les piques conservades al carrer de la Concepció, a la font, era la pica d'una antiga mesquita». Són només alguns exemples, alguns dels quals molt desconeguts, que mostren la necessitat de fer un esforç per recuperar una part del nostre patrimoni i de la nostra història ben desconeguda. També és el moment de reflexionar sobre com investigar i treure a la llum els secrets que amaga el subsòl, que necessita un plantejament global.