La màgia d'una sala de cinema és difícil que deixi indeferent a ningú. N'hi ha que surten embadalits després de veure una bona pel·lícula i als quals després, a poc a poc, se'ls va esvaint aquesta sensació per deixar pas de nou a les petites anècdotes de la seva vida quotidiana. Però n'hi ha d'altres als qui aquesta màgia no els abandona i pels qui la idea d'arribar a formar part qualque dia del procés de creació d'una pel·lícula és la seva màxima aspiració.
Tots ells tenen l'oportunitat, sense sortir de l'Illa, de formar-se a les diferents escoles de cinema que hi ha aquí.
Els més ambiciosos anhelen convertir-se algun dia en un nou Woody Allen o un Federico Fellini, si el que els atreu més és la direcció, o en una Audrey Hepburn o un Humphrey Bogart, si el que vertaderament els fascina és la interpretació. Altres, en canvi, es conformarien a aportar el seu granet d'arena en qualsevol dels camps que intervenen en el procés creatiu d'una pel·lícula.
El Centre d'Estudis Fotogràfics (CEF) té la seva seu al carrer de Parellades número 6. «Els cursos que oferim a la nostra escola duren dos anys i pretenen donar una formació eminentment pràctica, enfocada a preparar els alumnes per trobar ràpidament un lloc a l'espai laboral», explicà David Mataró, responsable de l'àrea de cinema del CEF.
«Dins el nostre programa d'estudis, oferim quatre especialitats independents: fotografia, cinema i vídeo, so i interpretació», digué David Mataró.
El sistema que proposa el CEF consisteix a anar a classe tres hores al dia de dilluns a divendres, amb la possibilitat de triar el torn de dematí o de vespre, cadascun dels quals admet un màxim de 15 alumnes. En finalitzar el primer any, cada un dels dos grups roda un curtmetratge; un pic acabat el segon any, tots els alumnes tenen l'oportunitat de realitzar un projecte propi.
«És fàcil que la gent que ha estudiat aquí trobi una feina d'això aviat, ja que durant el segon any fan pràctiques amb empreses relacionades amb el sector i la mateixa escola produeix també reportatges, anuncis i curts», explicà Mataró.
Un altre sistema completament diferent és el que proposa la Mallorca Film Academy (MFA), situada al carrer de Sant Jaume número 6.
«Els cursos que nosaltres oferim duren només 6 setmanes, són de súper impuls, que és un sistema que no existeix enlloc més de l'Estat, però sí als Estats Units, a la New York Film Academy», explicà Covadonga Icaza, directora del departament espanyol de l'MFA.
Les quatre especialitats independents que s'ofereixen a l'escola són direcció, muntatge, producció, direcció de fotografia i interpretació. «Cadascun d'aquests cursos intensius té només un torn, que dura tot el dia, unes 8 hores, i tan sols admet 6 alumnes, fet que permet l'atenció personalitzada i la tutorització constant de cadascun d'ells», digué Icaza. Quan finalitza cada curs, tots els estudiants realitzen el seu propi curt.
Aquestes són les possibilitats que tenen els mallorquins -tant els que ja tenen un coneixement previ sobre el món audiovisual, com els que senzillament senten, des de la inexperiència, la crida de les muses del setè art- de fer les primeres passes d'un camí cap a un món on qualsevol somni es pot fer realitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.