TW
0

Els visitants de Pollentia podran passejar sobre el paviment de la plaça pública més antiga de Mallorca, el fòrum de la ciutat romana. Es va construir durant la Roma republicana, en el segle I abans de Crist, i ha estat recuperat aquest estiu durant l'excavació que acaba de finalitzar sota la direcció de la menorquina Margalida Orfila, catedràtica de la Universitat de Granada; el mallorquí Miquel Àngel Cau, investigador de l'ICREA-Universitat de Barcelona, i Esther Chávez, professora de la Universitat de La Laguna.

Els arqueòlegs han treballat en el fòrum, en diferents sectors d'aquesta gran plaça, fet que ha permès aprofundir en el seu coneixement i, també, en el del desenvolupament de la ciutat romana primitiva, la que va fundar Cecili Metel en el segle I aC. «Esperam poder completar-ne el tancament el pròxim any», explicava ahir Miquel Àngel Cau.

Troballes
A l'enllosat del fòrum -el que en aquella època seria la plaça Major de Pollentia-, s'uneixen altres descobriments. Per exemple, una nova taverna a la zona est, cap a la mar, que se suma a les trobades en passades campanyes. Les tavernes, també d'època republicana, eren els tallers i botigues romanes situades en tot el perímetre del fòrum, com en l'actualitat succeeix a les places de qualsevol ciutat. El fòrum va ser destruït en el segle III després de Crist a causa d'un fort incendi del qual han quedat moltes empremtes a Pollentia, com testimonia la forma en la qual es van esfondrar les cases.

Una altra troballa important es refereix a la primera canalització d'aigües netes que s'ha registrat a Pollentia, consistent en un bon nombre de tubs de ceràmica acoblats uns en altres, «cosins germans dels que avui veim a l'exterior de moltes cases», diu Margarida Orfila. Aquesta canonada portaria a Pollentia l'aigua de l'aqüeducte que els romans van construir a la muntanya de Ternelles i del qual encara queden restes al camp, entre Alcúdia i Pollença. L'aigua arribava fins a un dipòsit, que els romans denominaven castellum aquae, que estaria a s'Esgleyssa (Alcúdia).

Els arqueòlegs també han excavat la necròpoli que es va construir al fòrum després de l'esmentat incendi. Es tracta d'un jaciment romà tardà o de l'alta Edat Mitjana que es data entre el segle IV i el VII dC. Se n'han tret restes òssies d'una dotzena d'individus, alguns al·lots.

«Al contrari que altres anys, que excavàvem en profunditat, enguany ho hem fet en extensió, hem obert una zona molt gran», comenta Orfila. Per a l'extracció es va comptar amb la col·laboració de l'antropòloga Thaïs Fadrique, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els investigadors s'han allotjat, per primera vegada, a can Domenge, adquirit pel Consorci de Pollentia. En total han estat 41 persones treballant, entre elles un grup d'estudiants dels Estats Units arribats gràcies a l'ONG Archospain.