MARIA NADAL.Pollença.
Els arqueòlegs que treballen al jaciment subaquàtic de la Cala Sant Vicenç, a Pollença, expliquen que el vaixell grec del segle VI aC trobat fa dos anys mercadejava per la Mediterrània amb tot el que era susceptible de comercialitzar-se durant l'època. Monedes, oli, vi, ceràmica, pedres de molí, metalls, entre els quals cascs de guerra, estris diversos, lingots i fins i tot joies, que probablement es feien al vaixell mateix, són un resum del seu contingut. En definitiva, un autèntic hipermercat flotant.
Un equip d'excavació del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i el Consell continua enguany amb els treballs d'excavació. Des del passat primer de juliol, els arqueòlegs treballen a la zona perifèrica de la nau i des que varen començar han trobat valuoses peces de ceràmica grega que daten del segle VI abans de Crist, diverses àmfores gregues, un casc de guerra que encara conserva les anelles que utilitzaven per fermar-se'l a la barra i una peça de pedra que servia de motlle per fabricar les joies, a més de deu monedes d'or de l'època.
El codirector de la campanya d'excavació, Xavier Nieto, va informar que «la nau està en molt bon estat de conservació perquè les pedres del penya-segat que envolten el vaixell el varen cobrir i han ajudat que es conservàs en perfectes condicions». A més, Nieto va explicar que «el treball d'excavació és un tant complicat perquè no volem tocar les fustes del buc del vaixell per no fer-ne malbé cap zona. Mentre treballam hem d'aguantar el cos en vertical respecte de la nau, fet que complica les feines».
Sense cap clau
El vaixell fondejat a Cala Sant Vicenç és dels pocs, només se'n coneixen dos més, que no conté cap clau metàl·lic o de fusta en tot el buc. El codirector de les excavacions va explicar que «és de les poques naus que tenen totes les fustes del buc cosides amb una corda en forma de ziga-zaga». Al plànol del vaixell que l'equip de l'excavació ha realitzat per poder estudiar-lo millor, es podia observar com «cada dos mil·límetres i mig hi ha petits orificis pels quals es passava la corda que aguantava totes les fustes de l'embarcació», segons paraules de Nieto.
Els treballs d'excavació de la nau, d'uns vint-i-dos metres d'eslora, es duen a terme gràcies a un conveni de col·laboració entre el Consell i la Generalitat que puja a 33.500 euros, i que regula la col·laboració humana i material entre les dues institucions per poder continuar les tasques que s'estan realitzant a la badia de Pollença.
Maria Antònia Munar, presidenta del Consell; el conseller de Territori, Bartomeu Vicens; Joan Josep Mas, director insular de Patrimoni Històric; Francesc Tarrats, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; acompanyats per Joan Comes, tinent de batle, i Maria Magdalena Estrany, delegada municipal a Cala Sant Vicenç, com a representació de l'Ajuntament de Pollença, varen visitar eThetis, l'embarcació destinada a les tasques d'excavació, per poder observar els descobriments.
En aquesta ocasió, tant Maria Antònia Munar com Francesc Tarrats varen aprofitar per destacar la gran importància de les excavacions, «perquè d'aquesta manera podem ajudar a la recuperació del nostre patrimoni i col·laboram amb la voluntat de cridar l'atenció al turisme cultural», assegurà amb convicció la presidenta Munar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.