P.G./S.B. Palma.
La temptació d'introduir el castellà en els premis literaris no és un mal endèmic únicament del PP de Palma. Els conservadors calvianers també varen estar a punt d'introduir aquesta llengua en la convocatòria dels premis Rei en Jaume de poesia i en el guardó de narrativa que promou el municipi. Els regidors d'Unió Mallorquina es varen oposar de manera frontal a aquesta mesura, que finalment va ser desestimada.
S'ha de recordar que els premis de Calvià duen precisament el nom de Rei en Jaume i que el seu lliurament és un dels actes principals de les festes amb les quals se celebra l'arribada de les tropes catalanoaragoneses a Mallorca, amb què s'inicià la conquesta de l'Illa. La conquesta catalana va ser la que va dur a la nostra illa l'idioma propi, el català.
En la proposta inicial de les bases del premi que havia realitzat la regidora popular Constantina Hernández es preveia, en la modalitat de poesia, que «les obres que s'hi presentin hauran de ser originals i inèdites, redactades en llengua catalana o castellana, amb una extensió aproximada de 300 versos». Les bases de narrativa en castellà encara eren més estranyes, ja que s'establia que «hi haurà dos premis, un per a obres en llengua catalana i/o castellana i un altre per a obres en llengua alemanya i/o anglesa».
Aquesta proposta va arribar a la taula de la Comissió de Govern de l'Ajuntament durant la primavera, però els dos regidors de què disposen els nacionalistes de centre al municipi calvianer varen aturar de manera immediata la proposta i es negaren a donar-hi suport.
Les negociacions entre els dos socis de govern no es varen fer públiques en aquells moments, perquè al final la proposta de l'àrea de cultura calvianera va ser retirada. Les bases de poesia especificaven que «les obres que es presentin al premi hauran de ser originals i inèdites, redactades en llengua catalana amb una extensió aproximada de 300 versos». Per a les de narrativa curta s'especifica que «el tema de les obres serà lliure i hauran de ser originals i inèdites i redactades en llengua catalana». Així es pot llegir en el text de la seva publicació, que va ser presentat a la premsa el 18 de maig del 2004.
Els regidors nacionalistes varen explicar als conservadors del PP que seria una errada que s'aprovassin les bases amb la inclusió de la forma bilingüe i que ells no ho podrien consentir.
Fonts properes a Unió Mallorquina varen comentar a Diari de Balears que, tot i les discrepàncies en política lingüística entre el PP i la formació nacionalista, la negociació de les bases dels premis Rei en Jaume no va suposar en cap moment un perill per al pacte de governabilitat en el municipi. De fet, el PP va entendre les raons dels seus socis de Govern i al final va fer anques enrere. A Palma, s'ha imposat la majoria absoluta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.