El Govern decidirà si la reunió de la Fundació Bartomeu March fou legal

Un informe determinarà si l'Executiu es fa cautelarment amb el control

TW
0

J.T./P.G./J.N.Palma.
El Govern «decidirà sobre la legalitat de la reunió del patronat», és l'única actuació que pot dur a terme l'Executiu com a protectorat de la Fundació Bartomeu March. Així ho va avançar ahir el portaveu de l'Executiu, Joan Flaquer, després que les dues parts enfrontades de la família March Cencillo hagin demanat la intervenció del Gabinet Matas en la crisi. El que no va aclarir el portaveu és si aquesta actuació acabarà posant la Fundació sota la custòdia cautelar del Govern.

Flaquer va recordar que el protectorat de la Fundació correspon a la Conselleria de Presidència i va avançar que, davant la situació creada, es recaptarà informació, es farà un seguiment dels esdeveniments i es farà complir la Llei de Fundacions.

«Exercirem la competència de protectorat per veure si s'ha complit la legalitat en els temes administratius», apuntà el portaveu després del Consell de Govern. Flaquer va deixar clar que l'actuació del Govern se cenyirà a les seves competències com a protector i, en cap cas, entrarà a avaluar les denúncies entre membres de la família March per suposats robatoris de quadres. En aquesta qüestió «el Govern no té res a dir», assegurà el conseller, qui advertí que qui ha de dilucidar si s'han produït delictes és la Justícia.

Al mateix temps que Flaquer feia aquestes declaracions, els tècnics de la conselleria de Presidència treballaven amb urgència en la redacció de l'informe que determinarà quina ha de ser la seva actuació en el conflicte. Les dues parts han sol·licitat la mediació del Protectorat a l'assumpte, perquè posi la Fundació de manera cautelar sota la seva custòdia.

Tanmateix, segons fonts de Presidència, «anteriors sol·licituds que havien demanat la intervenció han estat sempre refusades perquè el protectorat, en aquest cas el Govern, no pot exercir d'àrbitre en una disputa entre patrons», remetent-se a l'article 35 de la Llei de Fundacions.

Això no obstant, l'esmentada llei legitima al protectorat a exercir provisionalment les funcions de govern de la fundació «per impugnar les actes i acords del patronat que siguin contradictòries als preceptes legals o estatutàris de la fundació» o quan «el protectorat trobi indicis racionals d'il·licitud penal a la fundació».

És per això que els tècnics precissen d'un temps per aval·luar els documents, que arribaren ahir a la Direcció General de Relacions Europees i Entitats Jurídques, abans d'anunciar les mesures que adoptarà.

La crisi declarada al si de la Fundació Bartomeu March donava així un bot substancial en entrar a ser debatuda obertament a l'àmbit polític. Mentrestant, les dues parts implicades continuaven el vaivé d'acusacions. Basilio Baltasar i Manuel March defensen que el quadre de Goya La duquesa de Osuna, condesa de Benavente pertany a la institució i forma part del patrimoni balear. D'altra banda, l'advocat Joan Buades, portaveu de Marita March, corroborà la legalitat de la destitució de Baltasar i afirmà que l'oli motiu del conflicte pertany a Marita March.