Cultura recupera material documental sostret de l'Arxiu del Regne de Mallorca

Un funcionari del Govern ha estat detingut per continus furts «sense ànim de lucre»

Imatge de la Biblioteca de la Casa de Cultura, seu de l'Arxiu del Regne de Mallorca.

TW
0

N.ABAD/J.JIMÉNEZ.Palma.
Arran de la instrucció d'un expedient disciplinari, la Conselleria d'Educació i Cultura va detectar, el passat gener, que el funcionari que respon a les inicials J.M.S.S., de 55 anys d'edat, podria haver comès «una falta greu o molt greu en matèria de sostracció parcial de patrimoni documental i bibliogràfic de l'Arxiu del Regne de Mallorca, de caràcter notarial i judicial, corresponents al període comprès entre els segles XVII i XIX», explicà la institució balear en una nota feta pública ahir.

Com que l'acció del funcionari, concretament subaltern i ordenança dels arxius abans esmentats, suposava un acte que podia constituir un delicte, es va posar en coneixement dels òrgans competents del Ministeri de Cultura. Tant la institució nacional com la Conselleria d'Educació i Cultura de les Illes Balears van presentar la denúncia corresponent davant del Jutjat, amb independència de les mesures cautelars que es van prendre des de l'entitat provincial.

La Guàrdia Civil, en funcions de Policia Judicial, després de les denúncies rebudes, va prendre declaració al sospitós, en qualitat de detingut, que posteriorment va ser posat en llibertat. Amb la col·laboració de J.M.S., que sostreia els documents «mogut per un interès personal i mai per ànim de lucre», segons fonts judicials, la Guàrdia Civil va practicar registres a la casa i a una cotxera llogada pel funcionari.

Va ser precisament en aquest últim immoble on es van trobar els documents robats de l'Arxiu del Regne de Mallorca, encara que segons fonts judicials també es va trobar patrimoni documental i bibliogràfic dels arxius municipals d'Inca, Manacor i Campanet, així com «objectes històrics dels que ja s'està efectuant gestions per tornar-los als llocs d'origen».

Perits i restauradors apunten que «el valor del recuperat és incalculable». Entre els documents que l'ordenança va robar durant més d'una dècada, temps en què ha estat treballant en aquest organisme oficial, s'han trobat testaments, segells i filigranes, entre altres, «alguns d'ells mutilats».

El sumari del cas va ser dipositat ahir al Jutjat N.2 d'Instrucció de Palma, qui instrueix les diligències del cas. En aquest sentit, la Conselleria de Cultura afirma que «les seves actuacions en matèria investigadora han acabat, pendents d'allò que determini l'autoritat judicial competent, que continua investigant el cas per confirmar els fets». També afegeix que «es mostra satisfeta de la investigació perquè suposa recuperar béns del patrimoni històric». Fonts judicials afegiren que «el material confiscat serà posat a disposició de la cultura i dels ciutadans».