TW
0


El 15 de juny és en el calendari santoral Sant Bernat de Menthon, patró dels muntanyencs. Des del 1952, els excursionistes i amants de la natura de Mallorca celebren aquesta festivitat amb una missa a un cim mallorquí.

El passat 13 de juny, aproximadament uns 200 excursionistes es concentraren a l'àrea recreativa de Menut a les 03.30 hores de la matinada. La seva ja tradicional celebració incorpora des de fa un bon grapat d'anys una caminada nocturna per veure sortir el sol des del cim on es realitzarà l'eucaristia. En aquesta ocasió, els muntanyencs pujaren al puig Montibudell de Son Alzines, al terme municipal d'Escorca. Mossèn Pere Orpí fou l'encarregat enguany de celebrar la missa a les 07.30 hores. A continuació, els assistents gaudiren d'un berenar de pa amb oli i envinagrats.

L'origen d'aquesta celebració es remunta a l'any 1952, quan Benigne Palos, membre fundador el 1950 del GEM, llegí a la premsa catalana que els muntanyencs tenien un patró propi, Sant Bernat de Menthon, i la inaguració al massís del Montseny d'una capella dedicada al seu honor.

«Aleshores se'm va ocórrer que podria ser una bona cosa reunir una vegada a l'any els afeccionats a l'excursionisme i que una bona raó la constituiria organitzar una missa per celebrar la festa del sant, el 15 de juny», explica Palos.

La idea del muntanyenc va tenir tan bona acollida que d'ençà de 1952 els excursionistes han celebrat el seu patró anualment, a excepció del període entre 1959 i 1966. «L'activitat excursionista ha donat a conèixer i posat valor a la serra de Tramuntana. Aquesta festa, molt més enllà d'un rerefons religiós, el que vol ser és un acte d'homenatge al nostre territori», apuntà Benigne Palos, que als 92 anys es reconeix retirat de l'excursionisme. Amb el cap ben lúcid comenta amb un somriure: «El motor està perfecte, és el xassís el que s'ha jubilat».

Sant Bernat de Menthon, nascut en el mes de juny del 923 fundà dues hostatgeries als Alps; una sobre el mont de Júpiter i una altra sobre la Columna de Júpiter. Des de la seva creació foren servides amb la major generositat pels canonges regulars de Sant Agustí, donant socors als viatgers extraviats per les tempestes i la neu.