«Mon cor estima una illa. Més forta que la memòria, més poderosa que els avis, més gran que el temps present. Fa anys, jo travessava la mar i venia aquí a estimar la meva llengua, aquí on la gent senzilla no en tenia d'altra, de llengua. Venia a Mallorca i estimava la meva literatura, abans d'aprendre a llegir».
«I ja sabem tots que no existeix la Mallorca ideal, però també sabem que existeix un ideal de Mallorca. Sense aquest ideal, el nostre present i el nostre futur potser seria insuportable. Alimentem-lo, donem-li vida». «I si els temps no ens somriuen, podem estar segurs que el nostre ideal, el nostre jardí d'abans i de sempre, el trobarem als nostres llibres. Jo estimo els nostres llibres perquè em parlen del jardí que mai no hauria d'haver perdut, i que vull retrobar ben prest».
Aquestes foren algunes de les frases de Bosch, que va haver de lluitar durant el seu discurs amb els clàxons dels cotxes i el pas dels autobusos en el Born. Maria Antònia Munar, a l'hora de tancar els parlaments, no estava sola. I és que la cita amb els llibres va congregar la batlessa Catalina Cirer; el delegat del Govern, Ramon Socías; el conseller de cultura, Francesc Fiol; el director general de Política Lingüística, Miquel Melià; la directora general de Cultura, Catalina Sureda; el director insular de Cultura, Guillem Ginard; el conseller insular de Política Lingüística, Miquel Julià; i el regidor de Cultura, Rogelio Araújo. Els que estaven una mica descol·locats entre tants de càrrecs públics eren el pregoner Bosch i la presidenta dels llibreters, Marian Colom.
La presidenta Munar va assegurar que «en aquests 22 anys la fira sempre ha anat a més» i va voler agrair l'esforç de tots els que fan possible la presència dels llibres al carrer, des dels escriptors fins als llibreters i distribuïdors, passant pels editors.
Munar també va voler recordar de forma molt especial la importància de la xarxa de biblioteques del Consell Insular i el fet que «la literatura té molt de futgur perquè mai no hi havia hagut tanta de gent que sabés llegir i mai no hi havia hagut tanta de gent que sabés llegir en la nostra llengua». Una de les coses que més va desentonar abans de l'obertura oficial de l'acte varen ser les peces que va interpretar la banda municipal. La selecció va ser d'allò més comentada pels periodistes assistents a l'acte.
Les autoritats, el pregoner, i alguns editors que s'havien acostat fins a la fira -Lleonard Muntaner, Joan Josep Vidal, Francesc Moll, Toni González- varen fer la clàssica volta per les paradetes. Saludant a tort i a dret. Fins arribar a la paradeta del Consell de Mallorca, on Munar va regalar a les autoritats i als periodistes exemplars d'un llibre de poesia de Llorenç Moyà, Flors Sanctorum i Oracions per necessari. A l'stand de l'Ajuntament de Palma, Cirer va exercir d'amfitriona i regalà Palma, ciutat d'escultures, mentre que des del Govern es va obsequiar a les autoritats amb una bossa que contenia el darrer llibre d'Àlvaro Santamaría; cinc compactes de la col·lecció Trobadors i cantadors i diferents biografies de Paraula de poeta.
La volta continuà per tot el passeig del Born, caseta per caseta, i al final el conseller Fiol valorà la fira com a «molt bona i situada com sempre en un lloc extraordinari». Assegurà que cercarà la selecció d'articles de la revista Destino preparada per Baltasar Porcel (fill), «una revista desperta i inquieta on hi va escriure gent molt important» i va recomanar als lectors «qualsevol llibre de Camilleri», les obres completes de Costa i Llobera, l'autobiografia de Vittorio Gassman i «en català, encara que algú no s'ho cregui, Fouché, retrat d'un home polític, d'Stefan Zweig».
Munar, en acabar el recorregut, també digué que «la fira any a any millora la seva qualitat i crec que és un bon moment perquè avui en dia molta de gent ja és capaç de llegir fins i tot en tres llengües, fet que estimularà les compres».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.