La pluja desllueix la manifestació republicana a la Puerta del Sol

Hi va haver un gran desplegament de les forces de seguretat

TW
0

La pluja que va caure durant tot l'horabaixa va deslluir ahir a Madrid la concentració republicana i va preocupar tothom per si la pluja es repetirà avui durant les noces. Per això només un centenar de persones es va concentrar al costat de la Puerta del Sol, totalment presa per la Policia, i celebraren una cercavila indignats per «la gran i inútil despesa, 25 milions d'euros, que costa al poble aquest casament».

Àngeles Maestro és dirigent de Corriente Roja, integrada dins IU. Ella és una de les promotores de «les moltes organitzacions» que donen suport a les protestes republicanes. Ahir a la Puerta del Sol, i avui, a les dotze del migdia, amb la celebració d'una festa «contra boda» a la plaça Dos de Maig.

El sentiment republicà és minoritari a Madrid. I fins i tot molts de republicans ho amaguen i es col·loquen en posició de «rendez-vous» davant la Zarzuela. És el cas del coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, que ahir envià una carta a «Sus Altezas Reales Don Felipe i Doña Letizia» en què els diu: «En nom d'Izquierda Unida i en el meu propi, em complau traslladar-los la nostra més cordial enhorabona amb motiu del seu enllaç».

IU juga a dues cartes. Per un costat deixa que gent del seu partit «a títol personal» vagi als actes de protesta mentre que el seu coordinador general envia enhorabones i «un cordial salut republicà». El pes de la història és massa gran perquè IU, filla política del PCE, es faci ara monàrquica. Fou el partit comunista el que defensà més ardorosament la República entre el 1936 i el 1939. Una anys abans, el 1931, Azaña, Largo Caballero, Miguel Maura i molts d'altres certificaven el pas a l'exili d'Alfons XIII i la creació d'una República.

Però el suport popular és tan gran a la monarquia a Madrid que fins i tot toleren sense problemes les festes republicanes. El partit del Govern, el PSOE, també és republicà, però cap dirigent socialista ha obert la boca.

Els madrilenys saben que el sentiment republicà, a diferència de Catalunya, avui per avui no té sentit a Madrid. Una al·lota basca, que resideix a Madrid des de fa anys, afirma: «Aquí la gent se sent molt lliure. Ningú no es fica amb ningú. És molt difícil que un canvi de règim comenci a Madrid».