Segurament molts de vostès reconeixerien la seva veu però no la seva cara, tot i que el seu pas per distints programes de TV3 quedà enregistrat en la memòria col·lectiva de molts televidents. El periodista Antoni Bassas, director del programa El matí de Catalunya Ràdio, arribà ahir vespre a Mallorca amb tota la seva família, «sagrada durant els caps de setmana», per oferir avui, a les 20.00 hores, una conferència a Porreres centrada en «El fet nacional desde el periodisme». «Enamorat de Mallorca», on passà moltes vacances de petit, Antoni Bassas es mostrà molt content de ser a Mallorca on hi té familiars.
-Vull parlar de tot allò que ens uneix. Cada vegada m'agrada més donar un sentit positiu a les meves paraules ja que estam tots units a les males notícies que ens envolten. Pens que és un deure molt important informar totes aquelles persones que s'aixequen cada dia per anar a fer feina. Després de 20 o 25 anys d'autonomia, tant a Catalunya, com a les Illes o al País Valencià, ha quedat clar que els governants no han avançat en una unió d'esforços. A mi m'agrada saber que fa Ponç Pons, o Antònia Font, però estam molt segmentats i s'ha de pressionar els governs perquè ho adobin.
-Amb honestedat. La realitat és com és, encara que no agradi. Tenim el deure d'informar però sense recrear-nos en el morbo. L'important és explicar les causes. Aquesta societat està infrainformada quant a les causes que produeixen el que passa. Si hi ha un conflicte se li pot donar una explicació. Això fa que els oients s'impliquin i entenguin les seves responsabilitats per ser actius en conformar un esperit crític.
-Respect molt les decisions d'un govern elegit democràticament pels ciutadans. Però també pens que els mallorquins ja tenen prou oferta en la llengua majoritària perquè el seu govern els parli en castellà, quan el català està en minoria. El model de TV3 demostra que existeix una audiència, i que es pot arribar als espectadors amb una programació de qualitat de molt alt nivell internacional.
-Crec que l'11-M vam assistir a la traca final d'un llarg recorregut del tractament de notícies descontextualitzades i des de la perspectiva del govern. La simbiosi d'aquesta línia informativa castigà el govern. Que el dissabte, amb tota la informació coneguda, encara es passàs una pel·lícula sobre les víctimes d'ETA em sorprengué pel descarament implícit. Esper que mai més es repeteixi una època de fi treball de manipulació.
-Quin serà el contingut de la vostra conferència a Porreres?-Com és la feina diària d'informar a «El Matí» de Catalunya Ràdio?-Quina és la recepta secreta del vostre èxit?
-Treballo a una emissora molt potent, amb un equip de recursos humans i tecnològic importantíssim. El nostre programa és plural i l'equip ja té molt d'ofici. Hi dedicam moltes hores i no tenim res més al cap a part del programa.
-Enyorau la vostra etapa a la televisió?
-No. Som un home de ràdio. Hi tornaria si la tele i jo ens posàssim d'acord. Però visc per a la ràdio perquè m'estimula enormement. La televisió té un llenguatge més complicat, on la distància que hi ha entre la idea que tens i el resultat és molt gran. A la ràdio això no passa. La teva feina té molta més immediatesa, és més directa i no necessita de l'exclusivitat que requereix mirar la tele.
-Què en pensau del bilingüisme de la futura televisió autonòmica de balears?-Com valorau el tractament informatiu dels atemptats de l'11 de març?
-Què ha canviat a Catalunya amb el tripartit?
-Després de 23 anys amb el mateix partit al poder s'han desfermat tota una mena d'energies, algunes adormides. Les il·lusions que ha generat en aquests moments són tan grans que alguns pensen que s'hauria de practicar la decepció preventiva. El període de rodatge està sent més llarg del pensat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.