Grafits: la nova expressió urbana d'Oasei

El procés evolutiu d'aquest moviment ja és estudiat arreu del món pels experts en història de l'art

TW
0

PEDRO MORLÀ.Palma.
Oasei és un dels pintors de grafits més coneguts a Mallorca i ja fa més de sis anys que mostra els seus treballs pels carrers de Palma. El creador comenta que «vaig començar en aquest món com una moda: de tot d'una era perquè admirava les pintades d'un altre artista i m'intrigava saber qui n'era l'autor, però amb el temps vaig anar agafant experiència i coneixent altres pintors».

Entorn de la seva firma, comenta que «Oasei no és més que un nom, perquè quan comences a pintar t'has de cercar un apel·latiu que et representi i vaig triar aquest perquè té una curiositat: una sola consonant en una paraula de cinc lletres».

L'extensió geogràfica del grafit ha traspassat fa més de vint anys les fronteres del seu lloc d'origen, els Estats Units, per estendre's a qualsevol ciutat del món i Palma no n'és l'excepció. Aquest art desenvolupa l'autorepresentació en el marc urbà públic i la crítica dels missatges institucionalitzats en els mass media, com també la resistència contra la pressió social.

Els processos evolutius pels ha passat aquest fenomen han estat prou complexos per merèixer una anàlisi atenta d'especialistes d'història de l'art. Els suports que empra el pintor mallorquí són molt variats. «Quan pint al carrer és ben clar que ho faig damunt una paret i amb esprai, però ara com ara estic fent feina amb fusta, llenços, acrílics i esmalts».

«Les tècniques que faig servir són l'esprai, les plantilles, la serigrafia o un estil que s'està posant molt de moda i que és l'urban art. Es tracta de crear un adhesiu amb un símbol teu i anar-lo aferrant pels carrers». Oasei explica que no té dificultats per cercar llocs on poder dibuixar perquè «a Palma hi ha zones on és permès; solen ser llocs apartats on no es molesta ningú i, per això, jo no he tingut mai problemes amb la Policia».

Hi ha molta gent que creu que aquestes pintades no es poden considerar art i que són una barrabassada. Però el jove artista manifesta, en aquest sentit, que «des del meu punt de vista me és igual si ho consideren una manifestació estètica... perquè què és realment l'art? Tot està tan explotat i venut que ja no ho sé».

«La gent, quan sent parlar de grafits, el primer que li ve al cap és una pintada pel carrer com una mostra de vandalisme, però hi ha molt més que això: hi ha un procés de creació molt extens i un nivell d'arts plàstiques molt alt», diu Oasei. El creador considera del tot normal que els propietaris s'enfadin quan veuen la seva façana coberta de tags -firmes a les parets. Però «hem de tenir en compte que el grafit és una activitat il·legal que es fa al carrer per deixar la teva empremta com a reivindicació o per a satisfacció pròpia».

Des dels inicis d'aquesta activitat, s'ha considerat que era part de l'anomenada cultura hip hop, al costat de l'estil de ball urbà breakdance, però «en l'actualitat són dos moviments ben diferenciats i és que és molt relatiu la música que escoltes respecte del que facis com a artista, tot depèn de la persona». El grafit és un exponent clar de les noves estratègies creatives produïdes en totes les ciutats del món a final del segle XX i, possiblement, està condicionant el futur de noves pràctiques artístiques.