Doris Dorrie, cineasta: «Fer una pel·lícula implica trobar les imatges dins la pròpia ànima»

TW
0

Com enfrontar-se amb un full en blanc. La directora i escriptora alemanya Doris Dorrie explica, des d'ahir, com afrontar el gran dilema de qualsevol creador: l'inici d'un guió. El taller s'imparteix a la Mallorca Film Academy i l'objectiu és ensenyar com s'ha d'organitzar per a la creació d'una història.

«Hi ha molts de trucs per escriure un guió, però jo hi tenc una tècnica especial». Una tècnica que consisteix en tres passes concretes: «Escriure sense aturar-se, sense corregir i sense pensar». «S'ha de perdre la por». Segons Dorrie, «quan es narra d'una manera visual no és necessari pensar». En cas contrari, neix el temor de «la inseguretat». «S'han de trobar les imatges dins l'ànima de cada un». I, per a això, convé dedicar cinc minuts del dia a escriure.

Dorrie destacà el fet que la Mallorca Film Academy sigui «un projecte espanyol i alemany». «A Europa, no es treballa en l'àmbit creatiu de manera conjunta i s'hi hauria de treballar». Cada país «té les seves històries», unes històries que han «de sortir a llum i ser compartides» i no tan sols mostrar-se o crear-se al seu lloc d'origen. A més, la Unió Europea hauria «de donar més suport al cinema, invertir més en projectes per a la gran pantalla». D'aquesta manera, s'impulsaria més la indústria europea.

En aquests moments, la directora i escriptora està fent feina en el seu pròxim film, basat en el conte del pescador i de la seva esposa.

Segons Dorrie, no existeix un cinema femení i un altre de masculí. Sí que hi ha «una perspectiva de la vida femenina que no implica que es pugui descobrir el sexe del director de cap film just veient per quin tractament narratiu es decanta». «De vegades sí que es distingeix i d'altres, no». Com en el cas de les pel·lícules Pedro Almodóvar, en què «és impossible saber si es tracta d'una dona o d'un home».