P.GIMÉNEZ/M.DÍAZ.Palma.
L'escriptor mallorquí Miquel Àngel Vidal fou guardonat ahir vespre amb el premi Teatre Principal 2003 de Texts Dramàtics per l'obra El conyac de Voltaire, un escrit «de denúncia d'actituds xenòfobes i de l'intent de determinades persones de prendre's la justícia per la mà», segons l'autor.
El fet que El conyac de Voltaire sigui la primera obra de teatre que escriu Vidal explica la doble satisfacció de l'escriptor. L'autor de Binissalem assegurà que «aquest premi és un estímul per continuar» dins d'aquest gènere, que, a diferència de la novel·la, «al teatre és el diàleg el que va creant els personatges. El que importa és el conflicte que crees en escena». Això explica el canvi de perspectiva que exigí l'obra a Vidal: «La idea dramàtica la vaig treballar pensant que seria una obra de teatre, després, a mesura que avançava anava visualitzant l'obra».
El jurat, presidit per la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Dolça Mulet; el director insular de Cultura del Consell, Guillem Ginard; el director gerent de la Fundació Teatre Principal de Palma; Gabriel Coll; l'actriu Maruja Alfaro; el crític de teatre, Javier Matasanz; i Pere Caminals, director de l'Àrea d'Arts Escèniques de la Fundació Teatre Principal de Palma, proclamà guanyadora l'obra de Vidal en una edició a la qual s'havien presentat un total d'onze escrits.
Autor de títols com El batec de la fosca i L'escriptora de best-sellers i col·laborador de diverses publicacions illenques, Miquel Àngel Vidal, que es confessa admirador del teatre de Miller, Buero Vallejo i Jornet explicà que El conyac de Voltaire presenta una estructura en dos plans. «Això implica dos escenaris. Al primer es desenvolupa el conflicte social. Un grup de veïns esperen l'arribada d'un lladre de cotxes per ajusticiar-lo. Es tracta de l'immigrant», argumenta Vidal. «El segon escenari -continua- presenta dos escriptors enfrontats perquè tenen maneres diferents d'entendre el món. Al final, les dues històries es fusionen», avança l'escriptor.
La lectura de l'acta del jurat i el lliurament del premi Teatre Principal de Texts Dramàtics, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l'escrit en la col·lecció de texts teatrals de la Fundació Teatre Principal de Palma, va tenir lloc ahir vespre al Teatre Municipal de Palma, que acollí els actes commemoratius programats amb motiu del Dia Mundial del Teatre.
En aquesta gala, el taller de teatre Es Garrover representà Els filats, de Guillem Cabrer, abans de donar pas a la lectura del manifest de l'escriptora egípcia Fathia El Assal, del qual es va fer ressò ahir tot el món. Així mateix, Antoni Maria Thomàs, guanyador del premi en l'edició de 2002 amb Auto de fe (Excel·lència), presentà la publicació del seu escrit, un obra en què l'escriptor relata «una farsa que qüestiona i critica l'estupidesa del poder autoritari basant-se en la repressió exercida pels poders polítics i dictatorials i per la religió, entesa aquesta com una dictadura sobre la moral».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.