S.B./J.N./J.C. Palma.
L'escriptor Pere Capellà -Mingo Revulgo- va ser el gran protagonista de la nit d'ahir a Algaida. Ell i els guanyadors dels premis Cavall Verd d'enguany, que en la seva vessant de millor obra poètica del 2003 (premi Josep Maria Llompart) va premiar Ponç Pons per Pessoanes; i que en l'apartat de traducció pòetica (premi Rafel Jaume) va guardonar l'antòleg Jordi Cornudella per Maleïdes les guerres.
Pere Capellà va rebre així l'homenatge dels seus companys de professió perquè l'associació d'escriptors en llengua catalana va decidir sumar-se a l'Ajuntament d'Algaida en la commemoració del cinquanta aniversari de la mort de l'escriptor. Així, ahir vespre es dugué a terme una taula rodona en què participaren Ramon X. Rosselló, de València; Joan Guasp i Llorenç Capellà. La presentació fou a càrrec de l'eivissenc Bernat Joan. La taula rodona tingué lloc en el Casal Pere Capellà d'Algaida.
El primer a parlar fou Rosselló que aprofundí de manera exhaustiva i intel·lectual en la figura de Pere Capellà analitzant totes les seves obres. Remarcà que el 1949, estant Capellà al penal d'Alcalá de Henares, el seu company de presidi i també escriptor Manuel Sanchís Guarner l'animà a tornar a escriure. Aixi nasqué l'obra L'Amo de Son Magraner que fou la més representada durant la posguerra a Mallorca, arribant a la xifra de 130 funcions. Aquest fet el convertí en un dels escriptors més populars de l'època. A continuació intervingué Joan Guasp. El seu parlament fou divertit, lúdic i creatiu. Com ell mateix reconegué, «el teatre de Pere Capellà és un teatre ludopoètic que fa la impressió de crear personatges, posar-los sobre un escenari i deixar-los que juguin». Tot això ho explicà mitjançant un somni que va tenir. Així mateix, Guasp féu referència als polítics «bilingüitzadors», i mencionà Jaume Matas i el nou bisbe de la diòcesi Jesus Murgui.
Per acabar, Llorenç Capellà explicà la vida del seu pare i els fets que la marcaren de manera important. El definí com «un home que anava contra el seu temps». Tancà la seva intervenció dient que el seu pare fou un home molt popular perquè sempre va estar al costat dels vençuts de la Guerra Civil»
Hores abans el president de l'associació d'escriptors, Jaume Pérez Muntaner, presentà els guardons a Palma i explicà que «és una satisfacció veure que arribam a la 21a edició d'aquest premi i en totes les ocasions hem tingut una gran rebuda» i assegurà que «la renúncia a les subvencions del Govern balear per part d'Antònia Vicens és un acte que honora molt la nostra vicepresidenta en un moment de greus amenaces per a la llengua».
Els premis Cavall Verd també varen reconèixer ahir Damià Pons amb un petit homenatge a la seva trajectòria política, però també i essencialment es reconegué la seva vàlua intel·lectual i poètica.
Així mateix, es féu entrega a Maria Antònia Munar del premi dels escriptors catalans, enguany batejat com a Jaume Fuster. «És un guardó que fa molta d'il·lusió perquè l'han escollit els companys, però em fa molta de pena pel nom que du».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.