Una de les característiques més destacables de la pedra en sec, és que es tracta d'una tècnica de construcció que no fa servir ciment per enganxar les pedres amb què es formen les parets. A la finca d'Aubarca els alumnes de l'escola taller practiquen l'ofici de margers a través de la restauració de les parets de la zona. Pere Llinàs té 22 anys i va deixar fa poc uns estudis superiors d'escultura a Barcelona. Explica que «un company em va explicar que havia après l'ofici i em va animar a entrar-hi. Per mi un dels secrets de la pedra en sec és donar el mínim nombre de cops a la pedra».
El Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha pres diverses iniciatives per ajudar a evitar que això passi. Una d'aquestes ha estat la creació de diverses escoles taller, que ofereixen dos anys de formació en l'ofici de marger a joves d'entre 16 i 24 anys. Així, s'intenta promoure la revalorització d'aquest ofici, al mateix temps que es vol dur a terme una recuperació del patrimoni paisatgístic de l'illa. El Consell també s'ha posat en contacte amb la Unió Europea (UE) per realitzar un programa d'intercanvis entre els constructors de la pedra en sec de diferents països d'Europa.
Aquests dies, han vingut a Mallorca un grup de formadors i membres del projecte, tots procedents de França, per compartir experiències amb els aprenents de marger de la comarca de Llevant. Durant una setmana, del 14 al 21 d'aquest mes, francesos i mallorquins s'han reunit a l'Alqueria Vella d'Artà, una finca que forma part del Parc de Llevant, per posar en comú les seves tècniques i coneixements, a la vegada que treballant junts recuperen part del paisatge tradicional del Mediterrani. Les diferències d'idioma no suposen un obstacle a l'hora de fer feina i ensenyar els mètodes propis de cada país als companys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.