Magdalena Aguiló ocuparà la direcció l'1 d'abril per un termini de tres anys.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
La Comissió de Govern de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca acordà ahir, per unanimitat de tots els membres, contractar a partir del pròxim dia 1 d'abril Magdalena Aguiló Victory com a directora del centre. D'aquesta forma culmina un llarg procés de selecció entre vuit aspirants a ocupar aquesta plaça vacant des de l'agost de 2002, quan Aurelio Torrente fou cessat en el càrrec.

«Retornar el prestigi que mereix el centre a la comunitat internacional i generar il·lusió cap a fora i cap a dins». Aquests són els objectius que s'ha marcat Magdalena Aguiló, que afirmà sentir-se molt motivada en aquesta nova etapa professional que encetarà l'1 d'abril com a directora d'un centre pel qual declarà sentir «molt d'amor».

Coneguda per la seva feina com subdirectora del Centre de Cultura Sa Nostra fins l'abril del 2003, comissària d'exposicions, coordinadora de publicacions i experta en tasques de gestió i investigació relacionades amb l'art, el nom de la primera dona que ocuparà la direcció de la Fundació es donà a conèixer després que els membres de la Comissió de Govern del centre mantinguessin un encontre de més d'una hora de durada.

Acompanyat de Joan Punyet i Emili Fernández, Joana Maria Palou i l'escollida, Magdalena Aguiló, el regidor d'Educació i Cultura, Rogelio Araújo, presentà «una persona molt coneguda a l'àmbit de les Illes, gran coneixedora de Miró i també de la Fundació», afirmà. Segons Araújo, la comissió ha valorat especialment la dilatada experiència d'Aguiló, que fa que comptar amb ella per a emprendre aquesta nova etapa sigui «tot un privilegi», assegurà.

Aguiló, que fins el mes d'abril ocupà el càrrec de subdirectora del Centre de Cultura Sa Nostra, destacà que la primera passa a fer era cercar una «total sintonia dins l'equip humà», que coneixerà el seu nomenament a primera hora d'avui. La futura directora de la Fundació argumentà que «la rendibilitat d'un nou director no és immediata», i que això feia més important «cercar aquesta sintonia per tirar cap endavant». A més, Aguiló recordà que l'any està encetat i hi ha una programació establerta a la qual s'ha de donar continuïtat.

Tot i això, Magdalena Aguiló no s'embarca en aquesta empresa a cegues. Coneixedora dels mals moments viscuts a la Fundació, la nova directora vol imprimir el seu segell al centre i arriba ja amb un esbós del projecte que respectarà els estatuts de la Fundació. «M'agradaria que, com volia Miró, fos un centre creatiu, un espai que generi aquesta capacitat de reflexió i creativitat, que arribi al màxim nombre de ciutadans i que tothom es pugui sentir orgullós», declarà.

En opinió d'Aguiló, «això es pot generar donant cabuda a l'art jove, a la nova creativitat; mostrant l'obra de Miró confrontant-la i completant-la amb els fons del pintor d'altres col·leccions; i amb activitats de reflexió com conferències, taules rodones, etcètera». Plena d'idees, Aguiló afegí encara en aquest ventall de propostes d'altres manifestacions artístiques com la dansa i el cinema per mostrar el seu propòsit de convertir la Fundació «en un centre on hi hagi cabuda per la cultura en el sentit més ampli».

De moment, Magdalena Aguiló compta amb el suport de l'Ajuntament i la família del pintor, que semblen haver superat els enfrontaments que fa poc més d'un any va dur els néts del pintor a retirar algunes de les obres més importants de l'artista que es trobaven dipositades al centre. En aquest sentit, Joan Punyet es mostrà prudent i sobre el possible retorn de les obres declarà que «tot és possible», encara que «s'haurà d'esperar un poc».

Tanmateix, mentre Emili Fernández diposità la seva confiança en Aguiló perquè torni «el jazz» a la Fundació, en una espècie de metàfora a la qual exhortava la nova directora a posar en marxa el centre, Joan Punyet mostrava esperit de col·laboració: «Si es requereix una peça per complir un discurs artístic s'aportarà».